– Det er i alderen jeg er i nå det er viktigst å utvikle kapasitet. Vi har riktig intensitet på alle økter. Jeg drar sjelden ut på sykkeltur uten å ha et tydelig mål med treningen. Det er et mål med hver økt, sier stortalentet Oscar Svendsen (18) som blant annet vant to gull under årets junior-NM i landeveissykling.

Svendsen er elev på NTG Lillehammer, og følger et opplegg der kapasitetstrening står i sentrum. Alt er intensitetsstyrt. Det ser ut til å ha gitt resultater.

18-åringen har kanskje det høyeste oksygenopptaket som noen gang er registrert. Forrige uke da han ble testet på laboratoriet ved Høgskolen i Lillehammer trodde fysiolog Joar Hansen knapt sine egne øyne da han målte 97,5 milliliter/kilo/minutt. Selv om arbeidsbelastning og tidligere tester tilsa at dette faktisk var fornuftige verdier, dro Hansen umiddelbart inn til Oslo for å sjekke med produsenten og Olympiatoppens testavdeling i Oslo at testutstyret fungerte som det skulle.

– Og det gjorde det. Utstyret ble grundig testet og resultatet til Svendsen er korrekt, sier Hansen som understreker at dette er en sensasjonsmåling blant idrettsutøvere.

Bedre enn Dæhlie
– Det spesielle er at Oscar ikke er en liten og lett rytter, men relativt høy, og han veier 75 kilo. Dermed er også literopptaket enormt. Det kan være det høyeste oksygenopptaket som noen gang er registrert, sier Hansen, vel vitende om at Svendsens kurve peker én vei, og at å runde 100-tallet ikke er umulig innen noen år.

Til sammenligning skal Bjørn Dæhlie ha blitt målt til 96 milliliter per kilo per minutt da han var på topp i karrieren, et tall han selv valgte å gå ut med. Det blir av svært mange betegnet som det høyeste målte O2-opptak uansett idrett. De beste skiløperne i landet ligger høyt på 80-tallet. Forskere har tidligere funnet at kvinner og menns kondisjon i gjennomsnitt er på 35 milliliter/kilo/minutt og 44 milliliter/kilo/minutt.


Han er ikke kjent med så høye verdier som dette, men har selv testet utøvere til over 90 milliliter/kilo/minutt.

– Det er vist tette koblinger mellom gode kondisjonsprestasjoner og høyt oksygenopptak, sier Helgerud, som i flere år har frontet intervallmetoden fire ganger fire, som nettopp har som mål å forhøye O2-opptaket.

Heller ikke professor Ulrik Wisløff ved K.G. Jebsen–Senter for hjertetrening ved Det medisinske fakultet, NTNU, har hørt om høyere målinger enn dette.

– Er tallet riktig, så er det høyeste jeg noensinne har hørt om, sier Wisløff.



– Det er vanskelig å vite sikkert, for slike verdier har en tendens til å bli holdt tilbake. Men jeg vet ikke om noen som har målt høyere enn dette, sier Hansen.

– Oscar hadde høyt O2-opptak allerede da han begynte å sykle for tre og et halvt år siden. Men han har utviklet seg, og det er det ikke mange som klarer. Å gjøre et allerede høyt O2-opptak enda høyere er svært vanskelig.

Bryr seg ikke
Unggutten selv har et nøkternt forhold til sin enorme lungekapasitet.

– Det blir alltid litt oppstyr rundt slike ting. Men det bryr jeg meg ikke noe om, sier Svendsen, som er regnet som en av landets beste junior landeveisyklister. Han har nettopp skrevet under kontrakt med det norske profflaget Joker Merida, og er aktuell med deltagelse i Junior-VM senere i høst. Han syklet Birken på 02:58:35 ifjor.

Svendsen er opprinnelig alpinist, men begynte å sykle da han var 15 år. Han viste tidlig at han var som skapt for kondisjonsidretter.

– Jeg har hatt høye målinger hele tiden, men i starten presterte jeg ikke like godt i sykkelritt. Det er jo der jeg vil være god. Det hjelper ikke å være blant de beste i verden på O2-opptak hvis man havner langt bak i ritt.

– Hva tenker du om at du kanskje har det høyeste O2-opptaket i verden?

– Jeg bryr meg faktisk ikke så veldig, ser heller på det som en bonus. Det er proffsyklist jeg vil bli. Være med i Tour de France. O2-opptaket mitt er nok medfødt. Jeg har ikke trent og jobbet så mye for det som andre kanskje har. Men det er jo klart det er litt moro å vite at det er så høyt. Men jeg er mer opptatt av å utvikle svakhetene mine, sier den målbevisste 18-åringen.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.