Etter påsken får gjerne joggeskoene en sentral plass skohylla igjen. De første løpeturene kan by på problemer for bein som er vant med skånsom skiløping. Idrettsfysioterapeuten Hege Erichsen Godheim ved løps og idrettsklinikken i Asker, opplever at svært mange ikke tar hensyn til at denne overgangen medfører leie løpeskader, og anbefaler å gjøre noe med det – nå.

- Det er velig lite som skal til. Å løpe 30 minutter i uken kan faktisk være nok til at bena er forberedt på en ny sesong til våren, sier hun til DN Aktiv.

- Det kan bli tøft for langrennsbena
Hun legger til at treningseffekt på slike turer ikke behøver være et mål i seg selv. Det er kun det å løpe, og venne seg til støtbelastningen.

- Akkurat det samme skjer når man blir skadet og ikke kan løpe på flere uker. De første turene etter et avbrekk må være korte. Det hjelper veldig å møte en ny løpesesong med korte jevnlige løpeturer i bena. Kall det gjerne vedlikeholdsturer. Fem kilometer løping er mer enn nok, sier idrettsfysioterapeuten.

I år arrangeres Birkebeinerløpet i 8. juni. Godheim tror fremflyttingen av det populære løpet kan by på problemer for mange deltakere.

- Ja hvis vinteren blir lang og man ikke kommer i gang med løping før langt ut i april, så har man ikke mange ukene å trene på før løpet. Og det kan bli tøft for langrennsbena.

Hva annet kan man gjøre for å stille godt forberedt?

- Å trene kjernemuskulatur er også lurt. En stabil kropp gir mindre plager. Plankeøvelsen er en god start, sier hun.

Feil bruk gir skader
Mange sverger til piggsko om vinteren. Men enkelte bruker skoene feil. Geir Løkken fra Lillehammer dro i november ut på løpetur. Han løp flere kilometer på asfalt og merket fort etter turen at det ikke var så lurt.

Geir Løkken startet for hardt ut med flere kilometer på asfalt. Det førte til en skade i foten og treningsfri i flere uker.
Geir Løkken startet for hardt ut med flere kilometer på asfalt. Det førte til en skade i foten og treningsfri i flere uker.

- Jeg fikk en form for trykkpunkt på en nerve under foten. Det var veldig vondt og jeg måtte ta en uke sykemelding. Og så fikk jeg ikke trent på tre uker, sier Løkken.

Godheim mener dette er et eksempel på at svært lite skal til for at man må stå over noen ukers trening.

- Selv om det tilhører sjeldenhetene at piggsko forårsaker slike skader, så bør man passe på hvilket terreng man bruker skoene i. For all del - ikke løp på bar asfalt. Det tåler ikke bena godt.

Les flere saker på DN Aktiv

Sju øvelser for sterke ben

Kom i form til Birken: - Det må trenes steintøft nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.