Vi utvikler alle en gang- og løpsstil, den er individuell og unik. Det er en tillært bevegelse fra barndommen av, og er ekstremt vanskelig å endre.

Jeg er svært kritisk til løpeteknikkurs hvor alle blir oppfordret til å løpe på forfot. Det kan lett resultere i overbelastning/skader. De færreste lander på forfot. Det er vanskelig å å gi fasit på riktig løpeteknikk. Bruk din egen løpestil som fungerer for deg, varier løpingen med litt på vei, på gress, tredemølle og motbakke. Det gir variasjon og belaster kroppen variert.

God teknikk er forbundet med lavt energiforbruk. Det er ikke teknikken som er avgjørende, men kondisjonen som er avgjørende for hvor fort du løper. Å tro at ved å løpe annerledes så blir man raskere, er bare tull. Tren kondisjon og løp mye, det gir fremgang. Det er kapasiteten som avgjør teknikken. Løping er naturlig bevegelsesform. Har man ikke god kondisjon så klarer man ikke å ligge på en hastighet der forfotsløping er naturlig.

Sprintere lander på forfot. Man er avhengig av et landingspunkt som ligger foran ankelleddet for at man skal få brukt ankelen skikkelig. Det er det som skaper det mest effektive løpesteget for å oppnå størst mulig fart.

De færreste vil si at jeg løper estetisk fint, men jeg bruker relativt lite oksygen sammenlignet med andre norske løpere, på submaksimale belastninger. Jeg løper med andre ord effektivt.

Arbeidsøkonomi
Spander heller et par riktige løpesko til dine føtter i stedet for å betale masse penger for løpeteknikkurs. Løpsøkonomi er det fysiologiske målet på effektiv teknikk. Arbeidsøkonomi er det fysiologiske målet på teknikk.

Blant distanseløpere på samme nivå kan løpsøkonomien variere mye. Personer som løper mye har bedre løpsøkonomi enn de som løper lite. Den bedres over tid. Trening i området rundt anaerod terskel har positiv virkning på løpsøkonomien. Dette er høyeste intensitetsnivået med full likevekt mellom produksjon og eliminasjon av melkesyre.

Men stil er noe annet en teknikk . "Fin stil" er det som behager øyet. V-stilen i hopp behaget ikke øyet da den ble innført, men det var effektiv teknikk. Løpsøkonomi og utnytningsgrad vil ha gradvis større betydning jo lengre distansen er.

Løpsøkonomiens betydning for terskelfarten din er undervudert. VO2 maks er overvudert.

Skadeforebygging
For å bedre løpsteknikken kan en gjøre flere øvelser, som for eksempel Sprunglauf i bakke. Hinke og hoppe/bakkesprint. Slik får man styrket strekkapparatet og kjernemuskulaturen. Dette kan føre til bedre stabilitet i løpesteget. Jo mer du løper jo mere treningsbelastning tåler du. Men det er utrolig viktig med gradvis tilvenning. Husk at kroppen ikke har like elastiske sener som toppidrettsutøvere. Gode sko har også skadeforebyggende effekt.

Kirsten Maraton Melkevik (42) er en av landets beste langdistanseløpere.
Klubb: IL Gular
Trener: Leif Inge Tjelta
Sivilstatus: To barn
Yrke/stilling: fysioterapeut/Drevelin Aktiv

 
Kåret til Norges beste langdistanse løper (Gullskoen) i 2007 og 2008
Deltakelse i: EM, VM, og OL
Deltakelse i motbakkeløp: EM 3pl, VM 4pl
Personlige rekorder:
3000m 8,58(2008)
Halvmaraton 1.10(2008)
10000m 32,31(2008)
Maraton 2.29.12(2007) 2.29.39-(2008)
5000m 15.50(2007)

Flere treningsblogger:

<i>Slik lurer du genene til å holde deg slank</i>

Tren på å drikke mens du er sliten

Slik sjekker du forbrenningen din

Kunsten å løpe med «negativ splitt» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.