De siste årene har stadig flere løpere kastet seg på forfottrenden – løpeteknikken der man lander på mellomfot og tåballene. Likevel lander de fleste løpere på hælen.

Nå viser en ny studie at disse løpeteknikkene er like effektive, skriver Runner's World.

Det betyr at det er lite å hente på å bytte til forfotløping, slik det har blitt hevdet fra flere hold. Det vil ikke bedre løpsøkonomien, som igjen betyr at det vil ha liten effekt på hurtighet.

Resultatene fra studien bygger også opp under den gamle teorien om kroppens evne til å naturlig finne dem mest effektive måten å bevege seg på. For noen er det forfotløping, men for de fleste er det å lande på hælen når de løper.

- Hælløping er ikke naturlig
Diskusjonen rundt de to forskjellige måtene å løpe på har tidligere blitt omtalt på DN Aktiv.

- Jeg fatter ikke hvorfor folk skal lære å lande på forfot. De færreste lander på forfot. Jeg lander på hælen, sa maratonløper Øystein Sylta til DN Aktiv i fjor.

Han var tydelig kritisk til trenden. Mens ultraløper Geir Frykholm var av en annen oppfatning.

- Det er viktig med god løpeteknikk. Å lande på hæl er ikke naturlig, og man pådrar seg skader fort, sa Frykholm.

Overraskende funn
Et annet interessant funn kom også frem i forsøket med løperne. Forfotløperne ble bedt om å lande på hælen, og løperne som til vanlig landet på hælen ble bedt om å lande på mellomfoten eller tåballene.

Resultatet viser at løperne som naturlig lander på hælen fikk en dårligere løpsøkonomi da de testet forfotløping, mens forfotløperne ikke fikk et slikt resultat. Halvparten av disse fikk faktisk en bedre løpsøkonomi av å lande på hælen.

Studien ble utført ved University of Massachusetts, og er publisert i Journal of Applied Physiology.

Les også:
Barfotløpere landet på hælen
Dette avgjør løpsfarten din
- Hælen skal ikke fungere som støtdemper
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.