SIS Sportssenter ved Universitetet i Stavanger tilbyr mange forskjellige treningsprogrammer. Nå har UiS-professor Kjell Hausken og direktør ved sportssenteret, Anne Tomasgaard, undersøkt en av dem - Performance Step Interval - vitenskapelig, skriver forskning.no.

11 deler på 75 minutter
Performance Step Interval varer 75 minutter og er satt sammen av 11 delprogrammer: oppvarming i 4 minutter, step i 15 minutter, vektløfting i 8 minutter, step igjen i 10 minutter, vektløfting igjen i 8 minutter, step igjen i 5 minutter, styrke og balanse i 3 minutter, vektløfting igjen i 4 minutter, aerobics i 8 minutter, mage og rygg i 5 minutter og til slutt uttøyning i 5 minutter.

– Det er umulig å trene med makspuls i 75 minutter, og umulig å trene maksimal styrke i 75 minutter uten pause. Performance Step Interval er en treningsform som utnytter det som ellers ville vært pauser til tidseffektiv trening, forteller Anne Tomasgaard til forskning.no

Forbrenner mange kilokalorier
Hele programmet har et energiforbruk på 8,56 kilokalorier per minutt. Totalt forbrenner hver av de ti deltakerne i studien i gjennomsnitt 642 kilokalorier i løpet av treningsøkten.

– En 200-grams melkesjokolade inneholder 1100 kilokalorier som krever to timers trening med Performance Step Interval for oppbrenning. Til sammenligning forbrenner en person på 60 kilo om lag 6,5 kilokalorier per minutt ved å sykle 16 kilometer per time, og 3,1 kilokalorier per minutt ved normal gange.

Les også: Glem kaloriene- tenk nytt

Som å gå i 6 timer
– Du må altså gå med normal gange i seks timer for å forbrenne den samme melkesjokoladen, sier professor Kjell Hausken.

Performance Step Interval over 75 minutter, inkludert oppvarming og uttøyning, har et energiforbruk som kan sammenliknes med løping i en hastighet på om lag 8 kilometer i timen, uten oppvarming og uttøyning.

Les også: Kom i toppform på 90 dager

Resultatene fra undersøkelsen ble publisert i desember-utgaven av International Journal of Performance Analysis in Sport.

– Studien vår gir også et rammeverk som kan brukes til å evaluere og sammenligne treningsprogram i form av puls og energiforbruk for ulike typer treningsaktiviteter som følger etter hverandre i tid, sier Hausken til forskning.no

- Trenger forskning
Han mener det er et stort potensiale for å forske på ulike treningsaktiviteter også i Norge:

- Forskning kan hjelpe både treningssentre og medlemmer til å velge treningsform ut fra hvilke treningsformer - som basert på vitenskap - gir den rette effekten, sier Kjell Hausken.

Du kan lese hele artikkelen om Performance Step Interval og finne referanser på forskning.no

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik får du ung kropp med styrketrening

Tallet som avslører kondisen din

4 minutter hardtrening er nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv og Flytsonen