Blodtrykk og kolesterol viser nedgang i rike vestlige land, men andelen fete i verden har økt faretruende, ifølge tre vitenskapelige artikler i The Lancet, som er omtalt på forskning.no

USA på fedmetoppen
Mer en hver tiende person var fete i 2008.

Blant høyinntektslandene i verden har USA høyeste KMI (kroppsmasseindeks) for menn og kvinner, med et snitt på 28. Japan er lavest med 22, ifølge studiene.

I USA har KMI økt med mer enn en enhet i tiåret. I noen europeiske land utmerker kvinner seg ved å ha samme snitt i dag som for 28 år siden, blant annet Frankrike og Finland.

Tyrkiske kvinner og tsjekkiske herrer har høyest KMI i Europa med et snitt på 28. Sveitsiske kvinner ligger lavest, med et snitt på rundt 24, mens franske menn ligger under 25.

- Overvekt og fedme, høyt blodtrykk og høyt kolesterol er ikke lenger et problem bare i vestlige og rike land, men er blitt globale, sier professor Majid Ezzati ved Imperial College London, til Lancet.

Høyt blodtrykk i Norge
Andelen med med høyt blodtrykk hatt en liten nedgang på verdensbasis siden 1980. Det er de rikeste landene som har greid å bedre blodtrykksnivåene, mens folk i de baltiske landene, og Øst- og Vest-Afrika har høyest blodtrykk.

Blant høyinntektslandene er det Norge, Finland og Portugal som har det høyeste blodtrykket. Landene med lavest blodtrykk, for både menn og kvinner, er Kambodsja, Sør-Korea, Australia, Canada og USA.

Blodtrykksfallet til folk i rike land kunne vært større, dersom kroppsmasseindeksen til folk i disse landene hadde holdt seg på 1980-nivå, ifølge studien.

Les hele artikkelen på forskning.no



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i toppform på 90 dager

4 minutter er nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DNs nye medlemsklubb