Løping er i utgangspunktet en enkel idrett. Flytter du bena fort nok, vinner du. Du trenger ikke fancy utstyr, bare et par sko (selv om noen kanskje vil hevde at sko også er lite hensiktsmessig).

Likevel er det teknologi og kunnskap som har fått løpere i den vestlige verden til å bli blant verdens beste. Afrikanerne er naturtalentene. Briter og amerikanere har større treningskompetanse. Mye av grunnen til at afrikanernes forsprang er blitt utjevnet, er elektrodene som blant andre Sindre Buraas fester til kroppen. Teknologien har ankommet Norge.

– Skal vi slå verdens beste langdistanseløpere, må vi også gjøre det med teknologi og kunnskap, sier trener Frank Evertsen mens han overvåker løpetalentets dagsform.

Brukes også av fotballklubber
Screeningapparatet basert på EKG-verdier, er utviklet av russiske forskere, og Evertsen og Buraas er de første som benytter seg av dette her til lands. De mener det er fremtiden innen utholdenhetstrening.

– Apparatet sier noe om hvor klar kroppen er for trening akkurat nå, på bakgrunn av atletens hjerte, metabolske system og sentralnervestymet. Utøveren skal ligge helt rolig og oppnå hvilepuls, før jeg kanskje utfordrer vedkommende til å ta to pushups. Da finner vi ut om kroppen er i balanse og tåler hardtrening, sier Evertsen.

 

Tester duoen har gjort, viser at screeningen allerede gjør nytten. Buraas har levert gode testresultater etter å ha fått «grønt lys». Mens apparatet gir ærlige svar hele veien, er idrettsutøveres største svakhet at de ofte ikke lytter til kroppen. Den kan tilsynelatende virke pigg, men er i realiteten utslitt.

– Selv om du i utgangspunktet føler deg i god form, kan screeningen vise at du bør avstå fra hardtreningen denne dagen. Etterhvert får man utnyttet sitt virkelige potensial. Her bommer mange – de trener hardt når de heller skulle trent rolig. Man blir god, men aldri best, sier Evertsen.

To av verdens beste langdistanseløpere, Galen Rupp og Mo Farah, har begge brukt verktøyet flittig i treningsarbeidet de siste årene. I tillegg er en rekke britiske og amerikanske løpere på vei mot verdenstoppen. Det solide apparatet skal ha mye av æren for de gode resultatene, ifølge Evertsen. Det er ikke lenger kenyansk dominans. Apparatet koster omtrent 300.000 kroner og brukes også av fotballklubbene Barcelona og Bayern München.

 

I forkant av revolusjonen
Frank Evertsen trener også stortalentet Sondre Nordsta Moen, som har gull i U23-EM på 10.000 meter, og Oslo maraton-vinner Øystein Sylta. Fysiologen jobbet også med en av Norges beste løpere gjennom tidene, Marius Bakken, på starten av 2000-tallet. Bakken har i dag fortsatt nordisk rekord på 5000 og 10 000 meter.

Nå er treneren igjen i vinden med flere av de beste løperne i landet på klientlisten. I tillegg er han en av flere aktører bak et helt nytt idrettsmedisinsk testsenter som åpner i november. Magnat Center er ment å være et alternativ til Olympiatoppen. lege peder Figenbaum skal jobbe tett med Evertsen fremover.

– Jo flere hjelpemidler basert på solid kunnskap utøverne får tilgang til, desto bedre blir sluttproduktet. Se på hva andre vestlige nasjoner har oppnådd. Slik går det når man tar vitenskapen inn i treningsarbeidet og er i forkant av konkurrentene, sier Figenbaum.

Han tror nordmenn kan ta igjen noe av forspranget:

– Vi ønsker å la resultatene stå som bevis for det. Trening er drevet av vitenskap. Bare se på 100-metertidene de siste 20 årene. Menneskefysikken har ikke forandret seg på den tiden, men metodene har det, og resultatene med dem. Vi ønsker å ligge i fremre rekke av treningsevolusjonen, og vi har et idrettsteam med lang erf#229 og gode resultater bak seg.

PS! Mandag kan du lese en lengre artikkel skrevet av Frank Evertsen om kenyanske treningsprinsipper her på DN Aktiv.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.