- Det er bedre å være overvektig og ha god kondisjon, enn undervektig med dårlig form, sier Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og Norsk forening for fedmeforskning.

Han mener tjukke mennesker fort blir stigmatisert som syke. Men faktum er at overvektige kan ha en meget sunn helseprofil uten antydninger til fedmerelaterte sykdommer.

Paradoks
- Det er det store fedmeparadokset. Slanke mennesker kan ha livssttilssykdommer som overvektige ofte får på grunn av fedme, mens overvektige ikke er syke i det hele tatt. Vi vet ikke hvorfor det er slik, men det virker som enkelte er arvelig beskyttet til å tåle overvekt, sier han.

For eksempel har sykelig overvektige 100 ganger større risiko for å få diabetes type 2 enn slanke. Men langt fra alle har denne sykdommen.

- Man kan jo spørre seg hvorfor ikke alle sykelige overvektige har diabetes når risikoen er så høy som den er, sier Hjelmesæth.

Svaret på akkurat denne gåten mener han ligger i bukspyttkjertelen som hos noen lager nok insulin til at blodsukkeret ikke stiger.

- Hva er fordelene med å være overvektig?

- Det har vist seg i flere studier at det faktisk kan lønne seg å ha en BMI litt over 30 kg/m2 (fedme)når man først har fått et hjerteinfarkt. Man er mer motstandsdyktig og har mindre risiko for å dø av infarktet, sier Hjelmesæth. En mulig forkl#229 på dette er at BMI ikke alltid gir et godt bilde av mengde skadelig kroppsfett. Bukfedme som kan måles som midjemål over 88 cm hos kvinner, og mer enn 102 cm hos menn, har imidlertid vist seg å øke risikoen for død også hos personer med hjerte- karsykdom. Dette kan forklares med at mye bukfett fører til nedsatt følsomhet for insulin (insulinresistens), økt mengde skadelige blodfettstoffer,høyt blodtrykk og betennelse i blodårene.

Sunt fedmegen
Forskere ved College of Agriculture and Life Sciences i Texas har sett nærmere på fedmeparadokset. Studien, som vil bli publisert i juliutgaven av Journal of Biological Chemistry, brukte genmodifiserte mus for å undersøke genetiske aspekter om hvorfor noen overvektige mennesker ikke utvikler medisinske problemer som assosieres med fedme.

- Ting tyder på at mye fett ikke er direkte knyttet til betennelse eller insulinresistens i utviklingen av fedmerelaterte metabolske sykdommer, sier professor Chaodong Wu, en av studieforfatterne til Science Daily.

Forskerne har funnet ut at genet PFKFB3 har en beskyttende effekt - det kan altså være snakk om et ”sunt fedmegen”.

- Vi håper denne forskningen kan bidra til å finne bioaktive forbindelser eller en form for supplement som kan tas for å aktivere dette genet, som igjen kan fremme helsen, sier Wu.

Lønner seg ikke
Men det er fortsatt slik at det ikke lønner seg å være overvektig, sier Jøran Hjelmesæth.

- Er du overvektig har du økt risiko for hjerte-/karsykdommer, konstaterer han.

Men det trenger altså ikke være et mål i seg selv å redusere vekten hvis du ikke har tegn til noen sykdommer og trives i en stor kropp.

- Å holde seg i god fysisk form kan også kompenserer ganske mye for den overvekten du har, sier Hjelmesæth.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.