Britiske forskere har undersøkt virkningene av 12 genetiske varianter forbundet med en høyere risiko for fedme blant 20430 mennesker i Storbritannia. Forskerne fant at hver DNA-variant representerer en 16% økt risiko for overvekt blant dem som var stillesittende .

Redusert risiko
For personer som fikk minst en time fysisk aktivitet per dag , var den økte risikoen per variant bare 10% - altså en reduksjon på 40%, ifølge studien som er omtalt i PLoS Medicine

Det betyr at man kan påvirke egen helse veldig mye med å være fysisk aktiv.

Tidligere studier har vist at fysisk aktivitet kan oppveie effekten av genetikk, men de fleste har fokusert på ett enkelt gen kalt FTO, også kjent som fettmasse.

-Mange flere DNA -varianter har vært knyttet til fedme i de siste tre årene, sier Ruth Loos, leder for studien ved Cambridge University.

- Jo flere varianter du bærer, jo mer sannsynlig er det at du blir overvektig. Den gode nyheter er at vi kan bedre helsen vår mye med å mosjonere, sier Loos til Los Angeles Times

Skreddersydde opplegg
Hun legger til at man i fremtiden har muligheter for å skreddersy fedmebehandlinger når man kjenner vedkommendes "genetiske makeup"

Gil Atzmon, som er genetiker ved Albert Einstein College of Medicine i Bronx, New York, sier funnene viser at at DNA ikke nødvendigvis betyr at livsløpet er lagt.

- Budskapet er at hvis du har en genetisk predisposisjon for noe, kan du endre din livsstil og bidra til bedre helse. Det gir store muligheter, sier han.

Les også: -Derfor er 4X4 den beste treningen

Barn som trener har større og bedre hjerne

Slik kommer du i gang

Les flere treningssaker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form og bli medlem av Flytsonen