- I september/oktober har jeg ofte 25 på venteliste på treningstimen min. Det er ikke akkurat mange på venteliste nå om dagen, for å si det sånn...

Jill Jahrmann er leder for livsstil og forebyggende helse i Synergi Helse og ser hvordan futten går ut av mange når høstmørket kommer. Da nytter det ikke å sette seg ned og "vurdere" om man skal gå på trening eller ikke, slår hun fast.

- Nei, da er det bare å sette opp "treningsøkt" i sin egen ukeplan og bestemme seg for å gå. Mange er "overbooket" på denne tiden av året. Det er deadlines og avtaler og det nærmer seg jul. Man blir stresset og sliten og det er mørkt og surt ute. Men det er nettopp da man virkelig trenger å komme seg på trening, sier Jahrmann til DN Aktiv.

Helserapporten "Boosting your energy" fra Harvard Medical School oppsummerer fire enkle måter du kan få energi på når sofaen frister mer enn en svett treningsøkt. Slik kan du lade batteriene:

1) Hold deg i jevn aktivitet.
Ja, det kan være fristende å kjøre på midt på dagen, etter en rolig morgen. Men da risikerer du å ende sliten i sofaen tidlig på kvelden. Spre aktiviteten jevnt ut over dagen - uten å stresse. Ta deg tid til å hvile og spise sunne måltider innimellom.

2) Gå en tur eller ta en "powernap".
Det finnes ikke noe mer tilfredsstillende enn "noen minutter på øyet" når du er helt utslitt. Men husk at dette ikke er en spesielt god idé hvis du sliter med å sove om natten. Er dét tilfellet, er det bedre å gå seg en tur ute i frisk luft. 20-30 minutter er nok.

3) Dropp de fleste kosttilskudd.
Får de fart på energinivået ditt? Gjør de deg "yngre"? Nei, så lenge du får i deg de næringsstoffene og vitaminene du skal til daglig, er det unødvendig med kosttilskudd.

4) Spis smart.
Unngå raske karbohydrater som får blodsukkeret ditt til å gå opp og ned som en jojo. Spis heller regelmessige, godt balanserte måltider som holder blodsukker-nivået ditt jevnt gjennom dagen. Ikke dropp måltider.

Jill Jahrmann
Jill Jahrmann (Foto: Jo Straube)

- Frisk luft gjør underverker
Jill Jahrmann er enig i det meste:

- Det er kjempeviktig å ha en god måltidsrytme gjennom dagen. Spis heller hyppigere mindre måltider enn få tunge måltider. Blodsukkeret har utrolig mye å si for energinivået ditt, sier hun til DN Aktiv.

En rask gåtur i lunsjen eller etter jobb er også noe hun kan anbefale:

- Litt aktivitet i frisk luft kan gjøre underverker. Eller andre former for små "energipauser" i hverdagen. Men akkurat dette med "powernap" er jeg mer tvilende til. Da må den i så fall holdes kort.

Jahrmann er i likhet med ekspertene fra Harvard Medical School skeptisk til kosttilskudd:

- Jeg er stor omega 3-fan og tror at tran hjelper, men ellers ville jeg vært forsiktig med å tukle med kroppens balanse. Før jeg tar kosttilskudd, vil jeg vite at jeg mangler noe, sier hun.

Les også: Triatlon vs. sofaen

<b>Bli tøff i toppen</b>

<b>Er medfødt eller opptrent kondisjon best?</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.