Paris – Sørkedalen - Holmenkollen
Kl. 08:00 rusler far Henning Thode Holm (53) og datter Heidi (24) hjemmefra, innerst i Sørkedalen, for å debutere i Holmenkollen Skimaraton, som for første gang startet i Sørkedalen.

- Det er litt morsomt å fortelle folk i Paris at jeg kan gå hjemmefra til start, sier Holm, som til daglig jobber som ingeniør for Statoil i Paris.

Forrige skitur var i juleferien, så det er så som så med oppladingen, legger han til.

- Vi gleder oss til rennet og tar det som en tur, smiler datteren Heidi, før de stopper opp på skogsveien for å la første pulje på 60 + passere.

 

På plass de første kilometerne er også frivillig Eirik Landmark Halvorsen (17), i tilfelle noen har tenkt å ta en Brå underveis. Første etappe er en lang stigning mot Heggelivann.

- Brekker noen staven kan jeg fikse ny, sier han og viser frem en kort og en lang. .

Løypebas med Extra krefter
Skiforeningen er spente på deltagernes dom over den nye løypa, som måtte legges om grunnet Ski VM. Starten i Sørkedalen gir en brattere og hardere løype.

Det er en klassisk Nordmarkaløype med lange gode strekk og endel stakepunkter, sier rennleder Ole Kristian Sørland. Han fortelle at organiseringen har ikke vært helt uten dramatikk.

- Vår løypebas Svein Guldbrandsen fikk problemer med preppemaskinen igår kveld, og ble derfor ikke ferdig før klokken seks imorges. To timer senere, kl. 08:15 startet han i klassen 60 +, sier en imponert Sørland.

Silkeføre
Førstemann over målstreken på den nye VM arenaen ble Arne Post (27) fra Kjelsaas. Han er storfornøyd, og kan notere tiden 2,41.

- Silkeføre! Trikkeskinner hele veien, sier han og smiler bredt.

-Men, det var overraskende kaldt, legger han til og får støtte av flere, som hadde kledd og smurt seg til små minusgrader. Da starten gikk ble det målt rundt ti minusgrader i Sørkedalen, og innest i marka, rundt Storflåtan holdt det seg like kaldt utover dagen.

 

- Hva var vinnersmørningen?

- Blå Extra i bånn, V45 oppå, svarer Post.

Rennleder har alt under kontroll, også været, som akkurat da er i ferd med å lette for morgentåken.

- Vi har som tradisjon å få sol med førstemann, sier han, og sola henger som bestilt i hælene på tetskiktet. Ikke før har de blitt gratulert, så bader Holmenkollen i sol.

Spreke jenter
De første jentene som dukker opp er de to skivenninnene Kathrine Harsem (21) og Celine Brun Lie (22), som gikk 'jente-etappen' på 23 km. Ifølge Skiforeningen bestod bare 16 prosent av deltagerne på 53 km løypa av kvinner, og hele 45 prosent på 23 km lengden.

- Det var litt tungt med lange bakker, men morsomt, stråler de.

Like etter dukker spreke Birgit Øverby Tennøe (58) opp.

- Fine spor og flotte forhold, er hennes dom.

Første kvinne, og vinner på 53 km, ble NTNU løperen Inger Liv Bjerkreim (22).

 

- Jeg har egentlig lagt opp og brukt mye tid på å jobbe og studere i vinter. Nå er jeg bare lystgåer, sier hun på blidt sørlandsk, og gir begrepet lystgåer ny dimensjon der hun såvidt synes under den store laurbærkransen.

- Men jeg er helt mør i beina, avslører hun.

Glade herrer
To glade herrer fra privatklubben Overtoppen dukker kyllinggule opp i målområdet. Sverre Petlund (51) og Birger Solberg (51) har henholdsvis dratt, rykket og lurt hverandre gjennom marka.

 

- Suverent! Fenomenalt! En ukjent trasé, men den ligner på Birken. Ikke tid til å hvile, sier de i kor.

Gjermund Mathiesen (35) og Hans Olav Rørvik har også satset på kompismotivasjon underveis.

- Nydelige, flotte forhold og gode ski. Vi har hatt en superdag! Nå er det fest, stråler de.



 

På tur i hagen
En mann med mange hatter, eller skiluer, er Peder Løvenskiold (50), som for dagens anledning har valgt Overtoppen som klubblue.

- Praktfullt! Norges vakreste natur og flotte løyper fra Skiforeningen. Kan man ønske seg mer? Ikke verst å kunne oppleve dette i sin egen hage, gliser han

Biff og Birken
Vegard Damsgaard (37 ) fra Kristiansand er glad sørlandet har hatt en snørik vinter.

- Dette er mitt første renn i år, og det var litt tøft og trått, men flott. Jobbing hele veien og litt tidlig i sesongen for meg, sier han og haster videre til blodig biff og god drikke med kompisgjengen som venter med bankett på en bedre Oslorestaurant.

 

Torunn Drage Roti (44) er blant de få jentene som har løpt 53 km og kommer i mål med de sprekeste gutta.

- Jeg trener fire ganger i uken, deltar ofte i Birken og var med på Marcialonga forrige helg, forteller hun.

- Dette var vel så slitsomt som Birken, men kjempebra, Helt fantastisk!

Kenyansk integreringsmester
I mylderet av svette blekansikter, ruver en høy og eksotisk mørk skikkelse. John Omollo (33) fra Kenya har tatt integreringen på ramme alvor. Med swixblå kondomdrakt påført teksten ' VIS HENSYN INTEGRERING PÅGÅR' har han løpt 23 kilometer etter bare fire års skitrening. Han er overraskende tidlig i mål, og virker uforskammet opplagt.

 

- Kjempebra forhold. Det gjelder å holde riktig tempo hele veien. Jeg måtte komme i mål kjapt for å rekke bursdagen til sønnen min klokka fire, sier han på flytende norsk, etter tolv år i Norge.

Imponerende, som hele arrangementet.

Her finner du resultatene, som oppdateres fortløpende

Mer om rennet og flere bilder på Skiforeningens hjemmeside



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Fredrik Auklands Birken-tips

Slik blir du bedre i skøyting

Kom i form med DN Aktiv Klubb







.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.