Marit Bjørgen er nøytralt sett Norges sikreste gullkort foran VM i Oslo. Hun vil neppe vinne alt, men kommer nokså sikkert til å hevde seg i det hun til sjuende og sist vil stille opp i.

Da er dagene i de italienske dolomittene bokstavelig talt gull verdt. Det er her hun legger det siste grunnlaget for det som skal skje under de viktige VM-dagene i Holmenkollen.

Hun startet tidlig å snakke om at hun lengtet ned dit norsk langrenn har bygd opp medaljekandidater i en årrekke.

Det er ikke uten grunn at Marit lengtet.

– Jeg kom hit første gangen foran junior-VM i 1998. Jeg har stort sett vært her to ganger i året siden den gang. Samlingen foran VM i Oberstdorf betydde mye, sa Bjørgen til NTB onsdag.

Postkort
Onsdag var det ubetingede drømmeforhold i Alpe di Siusi. Nydelige skiløyper, omtrent ikke et vindpust, knall blå himmel og 10-15 plussgrader.

– Hvorfor er dette favorittplassen over alle?

– Jeg koser meg her. Det har vært slik her nede siden vi kom i forrige uke. Vi får gått rolige skiturer, vi kan sitte og slappe av i solveggen. Det gjør meg rolig. Du blir harmonisk av å være her, sa Bjørgen.

Det er lett å tro henne. I likhet med sine lagvenninner var det lite stress å legge merke til da pressen ble gitt audiens.

– Du tenker ikke så mye på Kollen her. Det er godt å komme bort fra Norge en stund. Det gir meg en indre ro.

Ingen pågang
– Ingen pågang i det hele tatt?

– Nei. Det er lite. Media har forstått at de må gå igjennom pressekontakten Rolf Nereng. De som tar kontakt er folk jeg har et forhold til, og det er bare hyggelig. Denne mediedagen er den eneste for oss som er annerledes under dette oppholdet, sa Bjørgen.

– Kan du nevne noen spesielle episoder du husker godt fra dine opphold på dette stedet?

– Nei, egentlig ikke. Det handler om å gå og kose seg oppå dette platået. Det er slikt du blir i humør av.

Drøm
– I fjor gikk du ikke i Canmore i forkant av OL. I år blir det renn i Drammen om en og en halv uke. Hva betyr det?

– I år ligger forholdene mer til rette for å konkurrere rett i forkant av mesterskapet. Jeg gjorde det samme i Reit im Winkl foran VM i Oberstdorf i 2005, og det gikk jo bra. Før et VM er du alltid spent på hvor du står hen, og går du renn så gjør det at du slipper skuldrene litt ned. Men jeg kommer rett fra høyden og ned til rennene i Drammen, og det er litt bob-bob. Uansett får du en tanke på hvor du står.

Drøm
– Hva er din VM-drøm?

– Jeg håper på et individuelt gull. Da skal jeg være veldig fornøyd, og muligheten til å ta flere gull er der, selv om det ikke er så enkelt. Justyna Kowalczyk og Charlotte Kalla har mulighet til å ta 5-6, og det har jeg også, men de som har litt peiling på ski vet at det ikke er bare å hente dem. Samtidig er jeg klar over at det stilles krav til meg ut fra resultatene jeg har hatt denne sesongen, sa Bjørgen.

I Alpe di Siusi slipper hun å tenke på kravene. Der handler det om det enkle: Trene, sove, spise.

Det er de fleste skiløpere gode til.

Også Marit Bjørgen.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik blir du bedre i skøyting

100.000 ledige VM-billetter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv Klubb