Mandag forrige uke var en milepæl for Øivind Wiik (67) fra Drammen. Da han nådde Skimtvarden i Drammensmarka, hadde 67-åringen tilbakelagt strekningen rundt jorda på ski to ganger. Det vil si hele 80 000 kilometer på 65 år.

På Drammensmarkas høyeste punkt nord for byen var et norsk flagg, banankake og varm kaffe hovedingrediensene under seansen.

Menn er samlere
- Men hvordan startet det hele, ja, hvordan kom du i det hele tatt på denne ideen?

- Menn er samlere, evolusjonen har sørget for det fra tida da vi var jegere og samlere, forteller biolog Wiik. - Menn samler på mye rart, og mye av det de samler på, tar stor plass. Jeg har valgt å samle på ting som ikke tar plass, i hvert fall ikke fysisk. Kilometer på ski tar ikke plass, heller ikke europeiske land, hovedsteder og jernbanestrekninger som er noen av mine andre interesser, sier lekoren på Drammen Videregående Skole.

Notert alle turer i 46 år
Når det gjelder kilometer på ski, startet det med notater om hver tur fra vinteren 1966-67. Siden har det fortsatt i 46 år, alle turer notert, alle distanser. I forbindelse med en artikkel til Drammens og Oplands Turistforenings (DOT) årbok i 1998 foretok han en summering og fant ut at han da, med et forsiktig anslag for de 21 årene før noteringen startet, hadde 52 500 kilometer på ski. - Rundt ekvator er det i underkant av 40 000 kilometer, så jeg vurderte da at på 25 år skulle jeg greie distansen opp til 80 000 kilometer, altså to ganger rundt ekvator. Nå er vi der, det tok altså bare 15 år til, sier ski-entusiasten.

- Er dette en prestasjon?
- Mange går mer. Mine to runder rundt jorda er gjennomført mens jeg har vært i full jobb, med familie og familieturer. Ja, til og med flere pulkturer med barnebarnet har vært gjennomført. Men en besettelse har det blitt de siste åra, det ble plutselig viktig å greie dette mens jeg enda var i full jobb. Det skulle vært året før, men et armbrudd for sju år siden og enkelte dårlige vintrer førte til ett års utsettelse.

Mens vinden rusker i flagget og banankaka tas fram fra sekken må vi ta fram klisjeen fra idrettsverdenen: Hva føler du akkurat nå?

- Hva føler jeg? Selvfølgelig lettelse og tilfredsstillelse, men også vemod. Det ikke realistisk å klare en gang til, 200 mil i 20 år går ikke. Vi må finne noe annet å samle på, sier han.

Gode og dårlige vintre

Ellers har det vært mange og ulike vintrer. Inne i de 80 000 kilometerne ligger det også diverse turrenn på ski som blant annet Hauer’n, Birkebeinerrennet og Vasaloppet. Lengst gikk Øivind Wiik, 3600 kilometer, vinteren 1998-99, kortest med 440 kilometer i sesongen 1991-92. Den vinteren var grønn, så mange av turene var i ”kuldehølet” Lommedalen i Bærum. Selv tradisjonelt snøsikre steder som Kanada og Svarthavna i Lier måtte gi tapt da. Et annet år gikk lektoren sine siste skiturer i Drammensmarka i juni. Da gikk sauene og beita på grønt gress på den ene siden av veien, mens det var ei tynn stripe med snø på motsatt side i skyggen mellom Eggevollen og Eiksetra.

God helse
- Og hvordan er helsa med så mye skigåing?

- Jeg har gjennomgående bra helse med lavt blodtrykk og lav puls, for hvilepulsen min er 50 eller litt under. Med mye skigåing holder du også kroppsvekten under kontroll, og jeg er sjelden syk. Det har vært en og annen forkjølelse og et par kink i ryggen de siste to årene. Knærne liker ikke så godt løpeturer lenger, men ski tåler de ubegrenset av. Jeg er i tillegg stort sett i godt humør og sover godt. Aktivt friluftsliv bidrar helt klart til at trivselen er god, både på jobben og ellers, mener 67-åringen.

Sjelebot og stressdemper
- Det har vært et fint liv, for det å være på skauen gir fred i sjela og demper stress. Alle turer er fine turer, uansett vær og føre. Irritasjoner og fortredeligheter, alt forsvinner etter en skitur. Man tenker sikkert mye under turen, men ikke noe blir sittende, det er like greit. Og den aller beste turen er den der man ikke møter noen andre. Hadde flere gått mer på ski, ville verden blitt et fredeligere sted. På den annen side ville det blitt trangt i skauen, så det er kanskje greit som det er, sier Wiik.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.