EIDFJORD/HARDANGERVIDDA/GAUSTATOPPEN: 3,8 kilometer svømming i Hardangerfjorden, 20 mil på sykkel i tunge motbakker - toppet av en full maraton (42,2 kilometer) opp til Gaustatoppen.

Norseman er kun for de best trente og aller tøffeste triathletene - og regnes som verdens hardeste éndags idrettskonkurranse. Men selv for mange av de vel 250 deltakerne som stilte på startstreken, ble årets utgave i tøffeste laget.

Hardangerfjorden viste seg å bli et rent mareritt:

11 iskalde grader i fjorden tvang arrangøren til å flytte svømmetraseen lenger ut i fjorden, til Ringøy. Og da startskuddet gikk klokken 05.00 natt til lørdag, og utøverne hoppet i vannet fra ferjen iført våtdrakt og knallgrønne badehetter, var fjorden blikkstille.

Men et voldsomt værskifte underveis utløste dramatikk: Ekstremt sterk vind forårsaket store bølger som ble svært vanskelig å forsere for deltakerne, i tillegg bøttet regnet ned. Flere fikk panikk, en følgekajakk gikk rundt - og arrangøren måtte korte ned svømmetraseen.

- Av sikkerhetshensyn besluttet vi til slutt å bryte av 26 deltakere som da hadde vært ute i over to og en halv time. Det var ikke forsvarlig å ha dem ute i vannet lenger, de blir jo veldig nedkjølt, sier prosjektleder i Norseman Xtreme Triathlon, Dag Oliver.

 

Tim Bennett var en av deltakerne som måtte hjelpes i land. Da hadde han 600-700 meter igjen av svømmeetappen.

- Jeg fikk helt panikk der ute. Det var ville forhold! sa han etter å ha kommet seg trygt inn i et telt og fått tullet seg inn i et ullteppe.

Hilde Hoff havnet til slutt på 6. plass i kvinneklassen og imponerte stort på svømmeetappen.

- Men jeg var glad da svømmingen var over. Det der var virkelig tøft! sier hun til DN Aktiv.

Banneordene haglet etter at deltakerne en etter en ble hjulpet i land, der regnværet fortsatte og skapte skumle forhold for syltynne sykkeldekk. Heldigvis ga regnet seg gradvis, og etter at de fleste av atletene var over Hardangervidda, tittet solen frem og bidro til nydelig sommervær.

 

Årets storfavoritt var amerikanske Tim DeBoom, som allerede fra start utmerket seg. Han løp opp av vannet som førstemann, sammen med hjemmefavoritten Tom Remman, som kom på 2. plass ifjor.

Den 41 år gamle amerikaneren har vært profesjonell triathlet i over 15 år, og i løpet av de årene har han blant annet vunnet verdensmesterskapet i Ironman på Hawaii to ganger.

- Men det gir meg ingen fordel. Det er en fordel å ha vært med på Norseman før, for det er en veldig spesiell konkurranse. Jeg burde nok ha trent litt annerledes i forkant, innrømmet han før han skiftet til våtdrakt på ferjen.

Etter å ha trent 800 timer i år og ha deltatt i seks Norseman tidligere, følte imidlertid Tom Remman at han stilte svært godt forberedt.

- Utfordringen blir å holde hele dagen. Men jeg stiller selvfølgelig for å vinne, sa han.

 

Tim DeBoom viste seg imidlertid å bli litt for sterk:

Etter at de to duellantene hadde kjempet hakk i hæl både på svømme- og sykkeletappen, sakket Remman akterut på maratondistansen.

Da Tim DeBoom smilende og totalt utslitt passerte målstreken på Gaustatoppen på tiden 11.18.52, var Remman en halvtime bak - og var også passert av sveitseren Markus Stierli, som overraskende tok andreplassen.

- Jeg har deltatt i mange Ironmen, men dette er den aller hardeste. Det var brutalt! ler DeBoom.

- Ironman på Hawaii er lett i forhold til Norseman, men så utrolig vakkert det er her. Jeg kommer fra et nydelig sted i Colorado i USA, men denne utsikten gjør meg målløs, sier han og ser utover fra Gaustatoppen.

- Jeg var ikke sikker på seieren før jeg var oppi steinrøysa her, jeg måtte hele tiden titte meg bakover og spørre folk hvor langt de andre var bak. Men etter hvert kunne jeg se rundt meg og nyte de vakre omgivelsene, smiler Tim DeBoom, som var glad for at regnværet etter hvert ga seg og solen i mål skinte fra nesten skyfri himmel.

 



 

 





Menn:

1. Tim DeBoom, USA - 11.18.52

2. Markus Stierli, Sveits - 11.41.16

3. Tom Remman, Norge - 11.48.02

Kvinner:

1. Susanne Buckenlei, Tyskland - 13.10.37

2. Malin Lundvik, Sverige - 13.34.28

3. Cesilie Skollerud Hegna, Norge - 14.08.12

Se alle resultatene her(ekstern lenke)



Les også: Ironman-legende knuste alle i verdens vakreste mareritt

<b>250 kjemper om den svarte trøya</b>

<b>- Dette blir smertefullt</b>

<b>Dobler Norseman i 2012</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.