3,8 km fjordsvømming, 18 mil på sykkel i tunge motbakker - toppet av en maraton opp til Gaustatoppen. Bare de 160 første får komme helt på toppen og kan iføre seg den ettertraktede svarte t-trøya. For mange av deltakerne er dette målet.

Norseman Xtreme Triathlon er den tøffeste endags idrettskonkurranse som finnes, og natt til lørdag hopper 250 topptrente deltakere ut i Hardangerfjorden for å gjennomføre den ultimate manndomsprøven.

Se også video: Historien bak Norseman

Det blir garantert mye smerte, mange tårer, stive bein, utallige gnagsår og sikkert litt blod også. Ikke er det meldt fint vær heller, konstaterer prosjektleder Dag Oliver i Norseman.

- Slik det ligger an nå, ser det ut til at vi kan vente oss litt regn og overskyet vær, men værforholdene behøver ikke å ha noe å si for slutt-tidene. Den nåværende løyperekorden ble satt i 2005 under dårlige forhold. Vindretningen har imidlertid noe å si, mye motvind kan ødelegge mye, sier Oliver til DN Aktiv.

Se hele deltakerlisten i år her (ekstern lenke)

- Har fått en posisjon
Stor mediedekning av fjorårets arrangement har ført til rekordinteresse for årets Norseman.

- Norseman er jo en liten kuriositet, men har fått en posisjon innen det internasjonale Ironman-miljøet - og vi merker et større trøkk fra utlandet i år: De 250 deltakerne kommer fra 29 nasjoner. 1 av 3 på startstreken er utlendinger, og mange kommer langveisfra: Både Sør-Korea, Malaysia, Brasil og Sør-Amerika er representert, forteller Dag Oliver.

I utgangspunktet ønsket 800 å melde seg på, og mens elitekvoten teller 40 personer, måtte de andre påmeldte trekke lodd om de resterende plassene.

Ifjor kom Henrik Oftedal først opp steinrøysa, ut av tåkeheimen, og ble møtt av jubelbrus og champagne på toppen av Gaustatoppen. Han ble klokket inn til tiden 10.59.57 - den beste tiden en nordmann noen gang har prestert i løypa.

Legende på startstreken
Tom Remman, som vant for to år siden og havnet på andreplass bak Oftedal ifjor, er en av årets store favoritter. Men han får beinhard konkurranse fra en legende innen det internasjonale Ironman-miljøet: Ironman-kongen Tim DeBoom fra USA.

Det er første gang Tim DeBoom deltar i Norseman. Den 41 år gamle amerikaneren har vært profesjonell triathlet i over 15 år, og i løpet av de årene har han blant annet vunnet verdensmesterskapet i Ironman på Hawaii hele to ganger.

I et intervju med triathlonmagasinet Slowtwitch sier DeBoom at han regner med at Norseman vil bli den tøffeste konkurransen han noensinne har deltatt i. DeBoom har ikke sansen for å svømme i kaldt vann, så spesielt spent er han på svømmeetappen som skal tilbakelegges innerst i Hardangerfjorden. DeBoom skal ha med seg broren Tony som servicemann underveis i løpet.

Flere favoritter
Ifølge Dag Oliver behøver han neppe å bekymre seg over temperaturen i Hardangerfjorden:

- Igår ble det målt hele 18 grader i Hardangerfjorden, så det er varmere i vannet enn normalt på denne tiden av året. Men man må regne med områder med kalde strømmer, sier han.

- DeBoom har et favorittstempel, men Tom Remman kjenner hver krik og krok av løypa etter å ha gjennomført Norseman mange ganger, så han er definitivt en hjemmefavoritt, sier Oliver.

Damevinneren ifjor ble tyske Susanne Buckenlei, som krysset målstreken på imponerende 13.13.03 og dermed slo løyperekorden for damer fra 2004. Hun er også storfavoritt i år. Mens cirka 35 kvinner stilte opp i 2010, er det i år 46 kvinner med startnummer.



Les også: Dobler Norseman i 2012

<b>Jager topp-plass i Norseman</b>

<b>Rekordinteresse for "verdens vakreste mareritt"</b>

<b>Den ultimate manndomsprøven</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.