De siste fire årene har mosjonsløpene i Norge hatt jevn stigning i antall deltagere. Flere løp blir også terminfestet. Mønsteret er tydelig: folk vil teste formen.

- Løp med tidtaking er populære, mens for eksempel turmarsjer og andre arrangementer der resultatet ikke blir notert, opplever nedgang. Det virker som det er viktig for folk å følge sin egen formutvikling, og sammenligne resultater, sier Dag Gaassand i Friidrettsforbundet.

Satser på mosjonister
Nå ønsker forbundet å vri satsingen mer mot mosjonsmiljøet, både med tanke på rekruttering til mer tradisjonelle friidrettsaktiviteter, samt som inntekstskilde.

- Selv i barneidretten ser vi at mosjonsarrangementene fenger mer. Småbarnsforeldre driver ofte med løp selv, og tar dermed med ungene sine ut på arenaen. Det er veldig flott, men vi vil prøve å få flere inn i friidretten.

Gaassand utfordrer motbakke- og gateløpere til å delta i flere baneløp.

- Vi kan jo friste med mer eksakt testing. Å løpe en 3000 meter på bane er en kjempegod indikator på form, og det er lett å sammenligne resultatene sine med tidligere tider.

Flere profiler
Lang- og mellomdistansene har større oppslutning allerede.

- Det skyldes nok flere profiler som utmerker seg. For eksempel Ingvill Måkestad Bovim. Vi har en rekke gode langdistanseløpere i Norge nå, men det er rom for større bredde.

I Norge er det per i dag godt over hundre 400-metersbaner med fast dekke. De fleste av landets innbyggere har tilgang til en slik arena relativt nært.

- I tillegg til 120 baner, er det mange gamle anlegg som også kan benyttes til å løpe distansene man ønsker, sier Gaassand.

Ny runde rundt Sognsvann
Oslos største løpskarusell, Sognsvann Rundt, starter opp igjen i kveld. Arrangementet samlet i snitt 220 løpere hver onsdag fra april til slutten av oktober i fjor. I år er det ventet enda flere.

- Det kommer litt an på været men vi har god forhåndspåmelding, og normalt er det mange sopm etteranmelder seg, sier Heming Leira som har arrangert løpet siden oppstarten.

- Vi merker det er gode tider for små og store løp. Mange steder i Norge dukker det til stadighet opp nye karuseller. Det er svært gledelig, sier Leira



Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Hælen skal ikke fungere som støtdemper

Har over 50 par joggesko

- Bedre løping med yogatrening (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.