Men tøffe arbeidsdager og mye stress er lettere å takle hvis man har et liv utenom jobben, ifølge forsker.

- Alle snakker om tidsklemma som noe negativt, men det å ha flere roller i en travel hverdag kan også være positivt. Du prioriterer annerledes og blir mer effektiv, sier post.doc Siw Tone Innstrand ved Senter for helsefremmende forskning ved NTNU/HIST, som har forsket på tidsklemma.

Så lenge treningen ikke tar helt overhånd, mener hun det kan være sunt og berikende å trene mye.

- Trening er en fin måte å avreagere på, og det kommer også arbeidsgiverne til gode: De får friskere, mer produktive og motiverte ansatte, sier hun.

- Ingen unnskyldning
Tore Sekkelsten (32) er Fuel Manager i Norske Shell, har arbeidsdager på 10-12 timer, reiser en del i jobbsammenheng - men får likevel tid til å trene 10-15 timer i uken.

- Det finnes ingen unnskyldninger for ikke å trene, selv om du jobber mye. Tenk smart, vær fleksibel og prioritér hardt, så får du det til, sier han. DN møter Shell-toppen i fullt løpeutstyr på vei hjem fra jobb. Han løper de 6,5 kilometrene fra Skøyen til Sandaker for å være mest mulig tidseffektiv.

- Ja, det er et av de beste tipsene jeg har: Kombinér reisetid til og fra jobb med en treningsøkt. Veldig mange har muligheten til å sykle eller løpe til jobben, i stedet for å stå å stange i bilkø eller presse seg inn i en stappfull buss hver morgen og ettermiddag, sier Sekkelsten.

Å beherske flere idretter er også et stort pluss, mener han. Selv har han blant annet gjennomført Norseman, syklet Trondheim-Oslo en rekke ganger, og har åtte merker i Birken, jevnt fordelt på ski, sykkel og løp.

- Hvis du både liker å gå på ski, løpe, sykle og trene styrke, er det mye lettere å motivere seg til trening. De fleste synes jo det er kjedelig å trene det samme om og om igjen - i tillegg er det lettere å pådra seg en belastningsskade da, forklarer han.

Trener med kjæresten
Det er heller ikke dumt å ha en partner og venner som deler interessen for trening.

- Selv er jeg så priviligert å ha en kjæreste som er like glad i å trene som meg. For oss er det kvalitetstid å trene sammen, og vi tenker også fremover når vi en gang skal ha barn: Da vil vi flytte nær Markagrensa, slik at vi kan gå rett ut i skog og mark, men boligen skal likevel være i kurant avstand til jobb. Tredemølle og sykkelrulle hjemme står også på ønskelisten, for vi er klar over at vi vil bli mindre fleksible når vi får småbarn, sier Sekkelsten.

Forskning viser at det er de med best utdanning og høyest lønn som trener mest. Forsker Siw Tone Innstrand er opptatt av at arbeidsgivere bør legge til rette for at det blir en kultur på arbeidsplassen for å ha et liv utenom jobb.

- Det er ”in” å fremstå som en familievennlig bedrift, men på mange arbeidsplasser er det slik i teorien - ikke i praksis. Fortsatt foretrekker mange sjefer ansatte uten partner og barn som kan jobbe ”døgnet rundt”. Men ingen kan jobbe effektivt i 15 timer hver dag, de mest effektive medarbeiderne er de som også har et liv utenom jobb. Hvis man har en god balanse mellom jobb og fritid takler man stress og hardt arbeidspress mye bedre også, sier Innstrand.

- Vil ikke jobbe meg ihjel
For aksjemegler Nicolas A. Wærenskjold (28) i Norse Securities kommer jobben og kundene først - med trening som en klar nummer to. Det er kjæresten innforstått med, påpeker han.

- Man må være veldig strukturert og prioritere hardt, men det er viktig å ikke jobbe seg ihjel. Det var ikke gøy da aksjemarkedet raste flerfoldige prosent dag etter dag under finanskrisen i 2008, men da - og i tøffe perioder nå - er det utrolig hva en 20 minutters hard løpetur i etterkant av jobb kan gjøre. Man både sover bedre og blir lettere til sinns. Livet blir rett og slett bedre å leve, sier Wærenskjold.

28-åringen har gjennomført Norseman fem ganger. Neste år satser han på langrenn: Marcialonga, Vasaloppet, Birken og Grenaderen, pluss noen ”smårenn”.

- Du kan ikke vinne alle fighter, må satse på noen. Jeg går mye på ski, men regner med at noen av rennene blir rene treningsøkter, sier supermosjonisten, som kan trene én time i uken når jobbpresset er maksimalt, men opp mot 20 timer i uken i oppkjøring mot konkurranser.

- Det er lov å bruke hodet. Trening skal være lystbetont, og ikke tvang. I de mest intense arbeidsperiodene er det like greit å gå rett hjem etterpå, spise sunt og få seg en god natts søvn – samle overskudd.

Få sjefen "på lag"
Hans viktigste treningstips er å sette seg et klart mål - og så gi gass mot målet.

- Da blir det kvalitet over treningen og mye lettere å komme seg ut på tunge dager, når du er sliten og det er elendig vær. Bruk skog og mark for det det er verdt og tren gjerne før jobb om morgenen for å unngå tidspress. Planlegg godt og prioritér hardt, så får du alltids gjort det du skal, sier Nicolas A. Wærenskjold.

Å ha en stjerne i boka på jobb er heller ingen dårlig idé, innrømmer han:

- Er du flink på jobben, blir sjefen mildere stemt. Står du på hardt og gjør en god jobb, er det lettere å få mer spillerom og kunne få lov til å gå hjem en time tidligere innimellom for å få trene, bemerker han.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Helt sjef på maraton (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik får du ski med superglid

Svindelforsøk med Birken-nummer

Muskler på rekordtid

Kom i form med Flytsonen