Med fire uker igjen til det populære skirennet anbefaler fagsjef for trening ved Olympiatoppen, Espen Tønnessen, å oppsøke konkurranser i tillegg til vanlig trening i form av intervalltrening og langkjøring.

- Nå er det fint å finne konkurranser som gjør at man utvikler seg i denne perioden, sier han til DN.no.

Tønnessen mener mosjonistene i løpet av den kommende fireukersperioden bør gå 2-3 konkurranser.

Fagsjef for trening ved Olympiatoppen, Espen Tønnessen, anbefaler å oppsøke konkurranser for å komme i form til Birken.
Fagsjef for trening ved Olympiatoppen, Espen Tønnessen, anbefaler å oppsøke konkurranser for å komme i form til Birken. (Foto: Per Thrana)

- De må finne seg 20-40 kilometers løp som gjør at de trener på det å bli god i Birken, men likevel ikke ta den helt ut slik at det krever lang restitusjonstid, sier formtopp-eksperten.

- De må finne seg løp med en distanse på mellom 20 og 40 kilometer, og aller helst i Birkenlikt terreng. Da får du trent med denne teknikken og farten du skal gjennomføre Birkenløpet med, og du får virkelig trent på det du skal bli god til. I tillegg får du trent på drikke og spiserutiner, og med en distansen som er så kort at konkurransene lar seg kombinere med annen god trening, sier formtopp-eksperten.

Lengre løp fra 60 til 90 kilometer ville krevd en så lang restitusjonstid at du muligens ikke hadde vært i toppform til Birkenløpet, ifølge Tønnessen.

- Dette har mange opplevd når de har prøvd å kombinere to krevende konkurranser som Vasaloppet og Birkenløpet.

Forrige uke uttalte han til DN.no at hardtreningen burde være godt igang.

Les: - Det må trenes steintøft nå

Følg med på DN Aktiv for å få med deg Espen Tønnessens treningstips frem mot Birken, som i år arrangeres 16.mars.

Konkurranse som trening
Tønnessen mener konkurransene blir som en treningsøkt som bygger opp mot Birken.

- Det er kanskje den beste hardtreningen og den beste modelltreningen i denne perioden, sier han.

Nesten hele landslaget gikk Holmenkollmarsjen som en treningsøkt. De mente det var en grei oppkjøring mot VM. Eldar Rønning gikk inn til seier på denne «treningsrunden».

Les: - Jeg hadde for lite klær

- Slik som Eldar og de andre gjør er kanskje den viktigste treningen du gjør. Du kan trene så godt du bare vil, men om du ikke har med konkurranseelementet inn i treningsplanen din, så er det noe som mangler, sier Tønnessen.

Han mener konkurransene er en veldig viktig utviklingsarena.

- Du kommer aldri i den situasjonen på trening som man gjør i en konkurranse, hvor du er så godt mentalt forberedt og du presser deg over så lang tid. Det gir både noen mentale, tekniske, taktiske og fysiologiske fortrinn som du ikke får til ved vanlig trening, sier Olympiatopp-eksperten.

Les: Derfor går VM-favorittene Holmenkollmarsjen

Kan det være avgjørende for hvordan man gjør det i Birken?

- Ja, absolutt. Og det ser du i andre idretter også, hvor folk har trent veldig godt, men ikke konkurrert - da blir det ikke de store resultatene. Du må ha det inne for å ha en optimal prestasjonsutvikling, sier Tønnessen.

Les flere saker på DN Aktiv

Dette er landslagets intensive VM-økt

Sju øvelser for sterke ben (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.