- Mange av disse dårlig trente ungdommene risikerer sykdom og tidlig død, sier idrettsforsker Örjan Ekblom til Dagens Nyheter i Sverige.

10 prosent etter
Forskerere ved Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm har undersøkt kondisjonen hos 265 16-åringar i Sverige, både jenter og gutter. Ungdomene ble testet mens de syklet, og resultaten ble sammenligent med data fra 1987.

– Vi fant ut at dagens 16-åringer har 10 procent dårligere kondisjon sammenlignet med for 20 år siden. Vi tror det er samme tendens hos yngre barn, sier Örjan Ekblom.

Forskjellen utgjør 400 meter når man løper i 12 minutter.

- Det er en velditg stor forskjell i prestasjon, sier Ekblom.

Les også: Slår alarm om fysisk forfall

Farligere enn fedme
Tidligere studier har vist at antall overvektige barn og ungdommer stoppet for 10 år siden, men dårlig kondisjon kan være en større helsetrussel enn overvekt.

Kondisjonen er et måleparameter på hvordan kroppen fungerer. Dårlig kondisjon henger nøyere sammen med hjertesykdom enn overvekt, skriver Dagens Nyheter.

Ifølge Örjan Ekblom ligger forkl#229en i fysisk forfall i endret livsstil på 80-tallet.

– Da begynte vi å se mer på tv, og stadig færre leker utendørs. Dagens barn blir også kjørt over alt der de skal, og det blir merkbart, sier han.

- Mer skolegym
Örjan Ekblom mener mye løses med mer og bedre kroppsøving på skolen

– Det er umulig å få barn til å være veldig aktive på fritiden hvis de ikker vant til det fra skolen. Det er på skolen de må lære at det er gøy å være i aktivitet, og ta dette med seg videre i livet, sier han.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik får du ung kropp med styrketrening

Tallet som avslører kondisen din

4 minutter hardtrening er nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv og Flytsonen