Undersøkelser de siste årene har gitt ulike svar: noen har vist at kreftpasienter mangler nødvendig overskudd og ikke får noe ut av treningen, mens andre studier har vist at fysisk aktivitet bedrer helsen og virker positivt på rehabiliteringen.

Nå har forskere på feltet gjennomgått 30 studier og presentert sine konklusjoner i British Medical Journal. De konkluderer med at trening fungerer bra og gir gode resultater på enkelte grupper, og spesielt yngre kreftsyke.

Den siste rapporten - fra Universitetet i Hong Kong - viser at kvinner som var operert for brystkreft og hadde trent i flere uker, hadde helsemessige forbedringer på flere områder - i tillegg til generelt økt livskvalitet . De fikk positive resultater både på kroppsmasseindeksen/BMI og styrke. Flertallet rapporterte også at de følte seg mindre trette og deprimerte når de trente.

Studien viste også at type trening og intensitet innvirket på den fysiske tistanden. Brystkreftpasientene mente at utholdenhetstrening i kombinasjon med styrketrening ga de beste resultatene Effekten av fysisk aktivitet var også større hos yngre pasienter.

Forskerne sier at de må gjennomføre videre studier for å få entydige og klare svar.

- Denne studien gir oss ytterligere bevis på at trening kan bidra til å forbedre livskvaliteten for noen kreftpasienter. Men før man forskriver trening, er det viktig å huske at det er mange forskjellige typer kreft, og at det er store individuelle forskjeller som å vurderes, sier informasjonsansvarlig for Cancer Research Storbritannia, Martin Ledwick

Les mer:

<b>Krangler om lavkarbo og kreftrisiko</b>

<b>Gåtur stanser kreftspredning</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.