Forskere fra Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø har funnet ut at fem prosent av den norske befolkning har tilstanden forlenget QT-intervall, og ni prosent ligger i grenseland.

Qt-intervall er hvor lang tid det tar mellom hjertekamrene trekker seg sammen til de slapper av. Sannsynligheten for å dø av alle årsaker stiger når denne tiden går opp. Studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Cardiovascular Electrophysiology, med turnuslege Haakon Lindekleiv som førsteforfatter.

Elektronisk EKG fra 1986
- Egentlig har ganske mange denne tilstanden, uten at vi har kunnet si så mye om hva den innebærer. Der tas heller ikke rutinemessige EKG av hele befolkningen. Derfor er dette en risikofaktor vi ønsker å vite mer om, sier Maja-Lisa Løchen, forskningsleder ved Forskningsgrupper for kroniske sykdommers epidemiologi ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø (UiT), til videnskap.dk.

Datagrunnlaget er omfattende. Studien er en del av Tromsøundersøkelsen og omfatter elektronisk EKG fra 1986 da det ble gjennomført hele 15 558 EKG-undersøkelser.

Ikke hjerteinfarkt
Koblingen mellom QT-tid og hjerte-/karsykdommer er kontroversiell påpeker Løchen. Studien rapporterer at det er menn med for lang QT-tid som har større risiko for å dø av alle årsaker, men ikke av hjerteinfarkt. Sannsynligvis gjelder det ikke for kvinner.

- Disse funnene får ingen kliniske konsekvenser ennå. Dette er fortsatt et forskningsområde, og vi vil ikke skremme folk unødig. Men vi viser at tilstanden har konsekvenser for folks sunnhet og vil blant annet undersøke hvorfor der er en kjønnsforskjell med hensyn til dødsrisiko etter 20 år, sier Maja-Lisa Løchen.

Hvis man får påvist forlenget QT-intervall avgjør legen om det skal igangsettes behandling eller ikke.

- Vi må ganske enkelt vite mer om QT-intervallets betydning for helsen, sier Maja-Lisa Løchen.

Usikkert hva trening har å si
Overfor DN Aktiv presiserer hun at man vet lite om hva trening har å si på lang QT-tid.

- Vi vet at 0,03 % av befolkningen har en arvelig form for lang QT-tid, og for disse kan trening være farlig, fordi disse personene har økt risiko for plutselig død. Disse pasientene fanges oftest opp fordi det i nær familie er tilfeller med plutselig tidlig hjertedød. Men dette er svært sjeldne tilstander. For andre med lang QT-tid er det ingen restriksjoner på trening hvis de ellers er friske og ikke har hatt besvimelser eller hjerteplager som må undersøkes nærmere. Unntaket er de få med svært langt QT-tid. Hos disse vil mange velge å gjøre en grundigere hjerteundersøkelse for å utelukke skjult hjertesykdom.

- Er det knyttet til puls?

- QT-tid varierer med pulshastighet. Økt hjertefrekvens gjør qt-tiden kortere. Derfor bruker man formler for beregning av QT-tid der man justerer for hjertefrekvens (fordi hjertefrekvens også er en risikofaktor). Det finnes fire internasjonale formler, vi har brukt alle i vår artikkel og finner omtrent samme svar, sier Løchen.



Les flere saker på DN Aktiv

Reddet livet til konkurrent i skiløypa

Redd for hjertet - dropper trening

Døde etter hjertestans (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.