Fedme øker risikoen for å dø av hjertesykdom, hjerneslag og visse kreftformer. Samtidig har tidligere forskning antydet at det å være "litt god og rund" til og med kan være positivt for helsen.

-Skadelig
Nå viser en ny undersøkelse at friske hvite voksne som var overvektige, hadde 13 prosent større sannsynlighet for å dø i løpet av en kartleggingsperiode på inntil 28 år, sammenlignet med personer med idealvekt. Studien bygger på data fra 1,5 millioner personer, og ble presentert i siste nummer av New England Journal of Medicine.

- Det er skadelig - ikke gunstig - å ha litt ekstra kjøtt på bena, sier Dr. Michael Thun i American Cancer Society, som er en av hovedforfatterne av studien.

Studiens konklusjoner er lik tre andre store studier, ifølge Amy Berrington ved det nasjonale kreftforskningsinstituttet i USA.

Omfattende studier
- Nå har vi en mengde bevis som støtter at overvekt er forbundet med økt dødsrisiko, sier Berrington

Forskerne gjennomgikk 19 langtidsstudier blant hvite voksne amerikanere. De brukte hver persons kroppsmasseindeks (BMI) og sjekket hvem som døde under oppfølgingsperioder fra fem til 28 år. De fokuserte på mennesker som var friske i begynnelsen av studiene, unntatt røykere og de med hjertesykdommer eller kreft, for å studere effekten av vekt alene.

Kvinnene med laveste dødsrate, og som aldri hadde røykt, lå i øvre ende av den ideelle body mass index området, mellom 22,5 og 24,9. Sammenlignet med denne gruppen, hadde de som var overvektige økt risiko for død på 13 prosent.

Les også: Slik kommer du i gang med treningen

Den økte dødsrisikoen varierte mellom 44 og 88 prosent for dem som var overvektige. Sykelig overvektige hadde 2 ½ ganger større sannsynlighet for å dø tidlig, ifølge undersøkelsen.

Resultatene for menn var det samme.

For lav aktivitet
En større norsk kartlegging om fysisk aktivitetsnivå viser at overvektige og tykke personer beveger seg mye mindre i hverdagen enn normalvektige. 3500 voksne kvinner og menn deltok i undersøkelsen der en av konklusjonene er at bare 1 av 5 følger anbefalingen om å være i fysisk aktivitet i minimum 30 minutter pr. dag, skriver VG.

- Aktivitetsnivået er helt sentralt i forhold til å påvirke fedmeutviklingen i samfunnet, sier førsteamanuensis Jostein Steene-Johannessen ved Høgskolen i Sogn og Fjordane.

Trening to-tre ganger i uken er ikke nok for å forebygge overvekt.

- Vi ønsker å fokusere på viktigheten av hverdagsmosjon. Hverdagsaktiviteter påvirker helsen i veldig stor grad, og det er der vi må sette inn trykket, sier Steene-Johannessen til VG.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Løp mye fortere på 80-tallet

Muskler på rekordtid

Kom i form med Flytsonen