I en stor metaanalyse av 97 befolkningssundersøkelser fra forskellige land over hele verden – primært Europa og USA - konkluderes det med at litt ekstra fett på kroppen forlenger levetiden din i forhold til normalvektige.

Undersøkelsen er publisert i det anerkjente amerikanske tidsskiftet Journal of American Medical Association (JAMA)

Forskerne har kikket på dødeligheten blant personer med forskellig Body Mass Index (BMI) og har kommet til tre hovedpunkter: (sammenlignet med normalvektige med BMI på 18,5-25)

  • Personer i kategorien overvekt med BMI på 25-30 er det seks prosent lavere risiko for at dø i en gitt periode
  • Personer i kategorien fedme med BMI på 30-35 er det fem prosent lavere risiko for at dø i en gitt periode
  • Personer i kategorien fedme med BMI på 35+ er det 29 prosent høyere risiko for at dø i en gitt periode

Lege og forsker ved Syddansk Universitet, Rasmus Køster-Rasmussen, synes funnene er interessante, men vil ikke stole 100 prosent på konkulsjonen.

- Resultatene tyder på at risikoen ved å være overvektig i forhold til normalvektig tidligere er blitt overvurdert. Man skal allikevel ta det forbehold at de BMI-bestemte kategorier "normalvekt, overvekt og fedme" er temmeligt grove, og etter min mening er det tvilsomt om man ved at sammenligne folk i disse kategorier, kan si noe meningsfullt om den generelle sunnhet og gjennomsnittslevealder, sier han til videnskab.dk.

- Man har brukt WHOs klassifikasjon som kategoriserer normalvektige som med BMI fra 18,5 til 25, men tidligere studier på området viser at det er personer med BMI på 22-25 som har den laveste risikoen for at dø, legger han til.

Med bakgrunn i den nye undersøkelsen on annen viten på området argumenterer den danske legen for å endre forebyggelsesstrategien i fedmeproblematikken.

Jeg mener man burde råde overvektige til heller å telle kilometer enn kilo. Fokusere på det vi vet er sundt: Mosjon og sunn livsstil. For de fleste er det nesten umulig at vedlikeholde vekttap, så jeg synes man kaster bort tid og menneskelige ressurser ved at fokusere blindt på å skulle gå ned i vekt, sier han til videnskab.dk.

Les flere saker på DN Aktiv

.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.