-Om sommeren lønner det seg å trene mye og variert, mener Anders Aukland.

Skisesongen virker fjern når DN møter Aukland-brødrene ved Toppidrettssenteret i Oslo. Shortsvær, fuglekvitter og grønn skog til tross - er ambisjonen å gå fort på ski om et halvt års tid, må det trenes målrettet allerede nå.

Som profesjonelle skiløpere er Anders og Jørgen opptatt av å periodisere treningen, noe som betyr at både treningsform og intensitet varierer med årstidene. Mosjonister med ønske om å prestere i vinterens turrenn kan med fordel tenke på samme måte, mener brødrene. Selv bruker de både sykkel, kajakk, rulleski og joggesko i sommermånedene.

- Det gjelder å ha det gøy. Og ikke gjør det for vanskelig, sier Anders.

Spensttrening
Mens april og mai gjerne preges av mye rolig trening, skal sommertreningen legge grunnlaget for opptrappingen til høsten. Anders og Jørgen anbefaler at du legger inn en til to hardøkter i uken, litt avhengig av hvor ofte du trener. De resterende turene, gjerne minst én på over to timer, kan foregå rolig.

For Anders og Jørgen står også en spenst- og styrkeøkt ukentlig på programmet.

- Mange lange turer kan gjøre at du blir litt «dau». Da kan det være fint med innslag av spensttrening, mener brødrene.

Mosjonister med knapphet på tid og ønsker om å gå fortere i sporet bør etter deres mening likevel prioritere langtur og intervall.

Spesifikk trening
Selv om de er opptatt av variasjon i treningen, legger de ikke skjul på at trening som ligner skigåing er viktig allerede nå. Mange Birkebeinere velger sykkel om sommeren, og ifølge Anders er det ingenting i veien for å bruke sykkelen flittig. Hvis du vil bli god på ski og satser på turrenn som Birken, Marcialonga og Vasaloppet er det likevel viktig å trene spesifikt allerede nå. Det betyr flere økter på rulleski.

- Staking på rulleski er også god styrketrening, sier Jørgen.

Effektiv løping
Skal du øke kapasiteten, slik at du kan stille med sterkere motor når skisesongen starter, bør du heller ikke sluntre unna løpetreningen.

- Løp er mest effektivt. Det tar kortere tid og virker best på kondisjonen, mener Anders.

I moderne langrenn legger mange løpere inn mange timer på sykkel og i styrkerommet. Anders tror løping har vært litt forsømt på landslaget de siste årene, og at det kan være årsaken til at oksygenopptaket generelt er lavere nå enn tidligere. For hobbyløpere som vil gå neste års turrenn noen minutter fortere enn ifjor, anbefaler han å legge inn noen harde intervaller i motbakke.

- Gjennomfører du dette over tid, vil du øke kapasiteten, lover han.


Form er ferskvare
Skal du holde formen vedlike, kan du dessverre ikke ta helt fri fra trening i ferien heller. Form er ferskvare.

- En uke uten trening går egentlig greit, men etter to uker merker du det på kroppen, sier Jørgen.

Hvert år blir de selv overrasket over hvor fort kroppen forfaller.

- Vi trener litt roligere i april, og merker det når vi begynner med testløp i mai. Da løper vi gjerne over ett minutt saktere i harde motbakkeintervaller. Vi tror det ikke før vi ser det på tidene, vi blir jo like slitne etterpå, forteller han.

Les også Finn formen i terrenget

De tøffeste gutta er tilbake til sivilisasjonen

Slik blir du god i nedoverbakker(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Bli medlem av Flytsonen