Én etter én møter de ved bommen i Sognsvann. Initiativtager journalist og sosiolog Andreas Hompland (63) presenterer hver deltager med navn, yrke og gjerne en anekdote. Deltagerne kaller det et løpende seminar.

Snakke-tempo
Vi løper i snakketempo. Det vil si at de som er i best form snakker mest, forteller Hompland.

En av de yngre deltagerne poengterer at dette er en gjeng eldre menn som er utømmelige på digresjoner og anekdoter. Tema varierer fra gang til gang.

- Det er som en typisk lunsjprat, sier noen.

- Sist gang plaget Terje Osmundsen oss om verdensutstillingen i Shanghai etter at han vært der. Ellers kan det handle om noe i nyhetsbildet eller i livet, sier Hompland.

- I dag blir nok tema Dagens Næringsliv og sportifisering av norsk næringsliv, legger en annen til og alle ler.

Løpt i 30 år
- Vi er en kjerne som har holdt på i 30 år, forteller Hompland.

Det startet med et stafettlag i Oslostudentenes idrettsklubb på slutten av 1970-tallet, før den store joggebølgen slo inn over landet.

- Den gangen var det ikke vanlig at akademikere løp. Det var mer eller mindre tabu, sier Hompland.

Han presiserer at dette ikke er noe de begynt med fordi de ble førti år og fete. Det er noe de fortsatt med fordi de gjort det i ungdommen. De siste 30 årene har de løpt rundt Bygdøy hver lørdag nesten hele året. Halvparten av dem som var med fra starten dukker fortsatt opp av og til. Ellers har de rekruttert nye løpere, og de har nå 57 personer på maillisten.

Rekrutterer
- Vi har begynt med forsiktig rekruttering av ungdom, men lista består av et utvalg av aldrende menn, sier Hompland som selv er 63 år.

Gruppen består av akademikere, forfattere, mediefolk og byråkrater. Utenriksminister Jonas Gahr Støre er på listen og dukker opp iblant.

- Dersom ikke Støre har tid, sender han stabssjef Torgeir Larsen istedenfor, sier én og ler godt.

Deltagerne omtaler løpemøtet som en hyggetur, løpende seminar eller sosial samling.

- Du får trent og snakket om ting i livet og i samfunnslivet, sier én.

Hompland konstaterer at deltagerne er veldig forskjellige og at man lærer nytt hver gang.

- Det er én som driver med kvotesalg av karbon. Det kunne jeg ikke noen om. Én er it-ekspert og det er flere journalister og den slags, sier Hompland.

Sosialt
Alle er enig om at det er det sosiale som er hovedmotivasjonen. Helsegevinsten er en bonus.

- Noen har sagt at vi løper for å holde ut i et ellers usunt liv, humrer Hompland.

Lørdager løper de rundt Bygdøy og på torsdagskvelder i sommerhalvåret løper de 14-15 kilometer på grusvei og i skogen i Nordmarka. I tillegg til de faste løpeøktene, arrangeres jubileumsløp med champagne når noen fyller runde år.

- Før var det 50 år, nå er det 60 år, konstaterer Hompland.

Han gjentar mantraet:

- Gamle menn løper i flokk, hvis de er mange nok.

Ulike stilarter
Deltagerne kommenterer gjerne på hverandres løpestil.

- Da jeg var ny fikk jeg tyn for mitt lange steg, sier Lars Groth.

Dagbladet-redaktør Lars Helle kommer løpende noen minutter sent. Stilen hans blir beskrevet som hissig. Hompland konstaterer også at Helle er en mye mer sosial løper sammenlignet med VG-sjef Torry Pedersen som, ifølge Hompland, kun løper alene med høretelefoner. Hompland selv er koordinator og løper alltid først i gruppa. Han blir beskrevet som en krysning mellom menneske og sauegjeter.

- Er det noen dresskode for å få være med?

- Ser det sånn ut, spør de.

De fleste har korte løpeshorts à la 1980-tallet, noen har pannebånd og én løper i barfotsko. I samlet tropp løper de av gårde langs grusveien. Målet er å rekke solnedgangen over Skjersjøen.

Les mer på Langrenn.com: Førti.. og helt ferdig

Løper seg i form til skisesongen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Bli medlem av Flytsonen