- Jeg veide 70 kilo da jeg ankom Sørpolen. Da hadde jeg gått av meg 15 kilo, og jeg tror det meste ble borte de siste dagene, sier Vegard Ulvang til DN Aktiv.

Han har nettopp kommet hjem fra juleferie på Beitostølen. Der måtte den gamle skikongen ”lære seg å gå ordentlig på ski igjen”.

- Til Sørpolen labbet vi på ski, og jeg har blitt treg og sliten. I jula har jeg vært i meget dårlig form. Jeg blir fort stiv og støl, og det er nesten som å lære seg å gå ordentlig på ski igjen. I tillegg har jeg sovet mye i ferien, kroppen er nok fortsatt utkjørt, sier finnmarkingen.

Feitet opp på lammekjøtt
Før turen hadde Ulvang problemer med å legge på seg nok. Til DN Aktiv sa han at han slet skikkelig med å gå opp i vekt.

- Jeg er kun tre kilo tyngre enn normalt, men må opp i alle fall syv kilo før turen starter, sa Ulvang.

Norske kjøttkaker funket ikke, men sau fra Chile skulle vise seg å redde fettet før de første frasparkene.

- Fett og godt lammekjøtt fra Patagonia. Det gjorde susen de siste dagene før vi startet å gå. Da gikk jeg heldigvis opp slik at kroppen hadde ekstra kilo å ta av.

Forbrant cirka 8000 kcal
Den tunge turen varte 44 dager. Hver dag stod 6000 kcal på menyen. Mens nordmenn har slitt med å finne julesmør i butikkene, har Ulvang blandet solide klumper ut i alt han har spist.

- Vi blandet 25 gram ut i muslifrokosten, og 40 gram i middagsporsjonen (tørket turmat). Det fungerte meget godt, og var helt nødvendig for å klare påkjenningen, hevder Ulvang som ønsker å presisere at smøret var kjøpt i Chile.

I tillegg gikk det mye nøtter, sjokolade og energibarer underveis. Men ut fra tidligere beregninger på kaloriforbruket til polfarere anslår Ulvang at han havnet cirka 2000 kcal i underskudd daglig.

- Vi fikk i oss 6000 kcal om daglig, men det var ikke nok til å holde vekta. Jeg tenker vi brant rundt 8000 kcal, sier Ulvang som nå nesten er tilbake i normalvekt.

Turen på 1311 kilometer ble unnagjort på 44 dager.
Turen på 1311 kilometer ble unnagjort på 44 dager. (Foto: Norsk Polarinstitutt)

1311 kilometer til polpunktet sto det på Ulvangs GPS da han sjekket første gang. Så gikk deltagerne i jubileumsekspedisjonen noen få timer, og sjekket på ny.

- Da hadde vi gått 2,9 kilometer. Det er klart man blir litt satt ut av den enorme distansen man står ovenfor. Så er det is og snø så langt øyet rekker. Det hjelper heller ikke på.

Lyttet til Nesbø
- Hadde du noen triks for å få tiden til å gå?

- I starten av turen hørte jeg på lydbøker. Jeg var innom Henrik Langeland, Jo Nesbø og Arto Passilinna.

- Sistnevnte har skrevet boken ”Kollektivt selvmord” – det var kanskje ikke den du valgte å høre på?

- Nei, styrte unna. Men fant fort ut at jeg heller ville være oppmerksom på hvor jeg var og ikke forsvinne i bøker. Da vi så fjellene for første gang fikk vi endelig noe å hvile øynene på. Det var godt. Ellers så gikk stort sett hele turen med på hoderegning. Gjennomsnittsfart, søvn og mat. Jeg har blitt litt av en matematiker, sier Ulvang og ler godt.

Ulvang før turen.
Ulvang før turen. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Fra 1985-1997 var Ulvang i verdenstoppen i langrenn. Han ble kalt "The Terminator" av amerikansk TV under lekene i Albertville i 1992, der han sanket tre gullmedaljer. Men den tyngste innspurten finnmarkskroppen har vært gjennom varte tre dager og ble ikke fulgt av et tv-kamera.

Utrolig følelse
Han er riktignok forbløffet over hvor mye krefter han greide å hente ut.

- Uansett hvor sliten du er så klarer du å plassere den ene foten foran den andre. Men det forutsetter selvfølgelig at du har noe næring i kroppen. De siste tre dagene gikk vi 21 timer, hvilte 6, gikk 14 timer, hvilte 4 og gikk 14 timer. Jeg spiste en bar og kunne gå cirka 20 minutter på den. Et større måltid kunne jeg gå noen timer på. Følelsen av å være så utmattet er utrolig spennende. Man skjønner hvor mye ernæring har å si for i det hele tatt å holde seg i bevegelse.

Ulvang tror mange som liker å gå lange skiturer eller deltar i konkurranser, har mye å gå på ernæringsmessig.

- Du merker det kanskje ikke selv, men uten nok næring så beveger man seg saktere. Så enkelt er det. Det er utrolig fascinerende.

48 åringen har gått sin lengste skitur noensinne. Nå venter kortere turer i lysløypa.

- Du verden for en opplevelse der var, men det frister ikke til gjentakelse, sier Vegard Ulvang.





Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Legger inn langspurt i isødet

Ulvang på fetekur - sliter tungt