Alt gikk til himmels for norske skisteder frem til sesongen 2008/2009.

Forrige sesong tapte imidlertid skistedene 380.000 kommersielle gjestedøgn tilsvarende en inntektssvikt for heiser, transportører, overnattingssteder, butikker og restauranter på nærmere 400 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Av svikten på 380.000 gjestedøgn utgjorde utlendingene 230.000.

Nå tyder alt ifølge DN på at nedturen fortsetter.

«Skummelt»
Det danske markedet er det desidert viktigste for overnattingsbedriftene på fjellet, med rundt halvparten av de utenlandske skituristene.

Forrige sesong forsvant 109.000 danske overnattinger, og Innovasjon Norges turistbarometer, som baserer seg på innspill fra aktørene i bransjen, viser at aldri tidligere vært målt så lave forventninger i det danske markedet som nå.

Andreas Rødven i Alpinanleggenes Landsforening har i årenes løp stadig advart norske skisteder mot å tro at alle trær vokser inn i himmelen.

– Vi har fått oss en på trynet etter mange år med ufattelig sterk vekst. Nå ser vi at viktige markeder er inne i en resesjon. I Danmark må vi kanskje bare akseptere at vi ikke har så fryktelig mye mer å hente på kort sikt. Bildet er ikke særlig lystelig, men jeg vil samtidig ikke være med på å svartmale situasjonen, sier Rødven, som i sum har tro på at dette skal gå rimelig bra.

Kraftige priskutt
På Estatia-anlegget i Havsdalen på Geilo er prisene i det danske markedet kuttet med 15-20 prosent, i håp om at det skal bidra til å fylle sengene.

– Vi har rett og slett differensiert markedene. Og det hjelper. Vi har 94 leiligheter her og den danske vinterferien i uke syv er nå full, så det ser ikke så galt ut, sier Gro Odden, daglig leder i Estatiaeide Havsdalsgrenda på Geilo.

På spørsmål fra DN om det ikke er skummelt å kutte prisene så mye, sier Odden at de må forholde seg til at det har kommet enormt med overnattingskapasitet i alle dalfører her til lands.

- Skiferie i Norge var i sin tid eksklusivt. I dag må vi henvende oss til helt andre grupper. Det finnes jo snart ikke en nordmann som ikke har tilgang på hytte eller leilighet han kan låne eller leie av venner og bekjente, sier Odden til DN.

Les også: Her er det kanonbra skiføre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.