- Målet da vi startet Axess var å få spreke folk til å flytte til Romsdalen, forteller daglig leder Børge Gjeldvik.

Nærmere naturen
Sammen med Andres Mørland og Gunnar Gjeldvik startet han offshoreselskapet Axess for tolv år siden. Siden da har de blitt 70 ansatte ved hovedkvarteret i Molde, hvorav halvparten er tilflyttere. Med koner og barn regner Gjeldvik med at Axess har lokket over hundre personer til Molde.

Nå tar de spreke ingeniørene selv kontakt med Axess fordi de ønsker å være en del av friluftskulturen nærme naturen.

- Molde har begrensede muligheter til kafé og uteliv. Derfor bruker vi den storslagne naturen som salgsargument når vi skal rekruttere folk, forteller hms-sjef Øystein Nesse i Axess.

Han er én av dem som har forlatt storbyliv og flyttet til fjellene i Romsdalen.

Axess har nå meldt seg på konkurransen "Norges sprekeste bedrift", som DN arrangerer sammen med Norges Bedriftsidrettsforbund.

Her kan du melde på din bedrift

Ikke bare ekstremsport
Flere klatrere, toppturentusiaster, surfere og padlere har funnet veien til Molde. Senioringeniør Frank Polte har for eksempel flyttet fra Dresden i Tyskland til Molde på grunn av friluftsliv og Axess. Han er storveggklatrer og har gjennomført utallige store og små ekspedisjoner.

- Blant 160 medarbeidere forventer vi ikke at alle er ekstremsportutøvere. Bredden er også viktig for oss, påpeker Nesse, og legger til:

- Men mange får lyst til å være mer aktive når de blir del av en kultur som dyrker aktivitet.

Årlig arrangerer de tre turer for alle ansatte med familie. Programmet består av turer for alle nivåer - ekstreme turer, moderate turer, enkle turer eller lek og moro. «Axess Fjellfestival» ble arrangert i sommer. Da gikk 70 stykker i tre ulike grupper over Romsdalseggen - Romsdalseggen Ekstrem, Romsdalseggen Familie og Litlefjellet.

TIps oss om "Norges sprekeste bedrift"

1 million høydemeter
- Vi driver i all hovedsak med utegym. Vi er ikke inne og spiller fotball i en hall på vinteren. Vi går toppturer på ski, konstaterer Nesse.

I løpet av året vil de ansatte sammen passere én million høydemeter med god margin.

Daglig leder er selv én av de ivrigste og de ansatte gjør narr av ham for hans Excelark. Hvert år siden 2003 har han ført turdagbok i et Excelark der han registrerer antall fjell, høydemeter og lager grafer.

- Målet er å øke for hvert år. I år trenger jeg nok en liten innspurt for å slå fjoråret, innrømmer han.

I 2010 må han opp på minst 50 ulike fjell og totalt 100.000 høydemeter. Det blir nesten 2000 høydemeter per uke.

Lavt sykefravær
Fleksitid og avspasering er forkl#229en på hvordan de får tid til å samle høydemeter.

- Folk jobber veldig hardt og mye, men de har en fleksibilitet til å bruke dagslyset til aktivitet og heller jobbe kveld, forklarer Gjeldvik.

Onsdag i forrige uke våknet Molde til strålende sol. Da dro seks stykker på topptur istedenfor å dra på jobb. Mange av de ansatte jobber halvparten av tiden på kontor og halvparten offshore. Sikkerhetsregler i bransjen og generelle anbefalinger gjør at de må ta ut noen av de innarbeidede timene som avspasering når de er på land. Dette slås ofte sammen med sol og pudder i Romsdalsfjellene.

Gjeldvik mener interessen for ekstremsport er godt forenlig med offshoreyrket. Begge handler mye om å forstå og håndtere risiko.

- Står du på toppen av et fjell gjør du flere sikkerhetsvurderinger på samme måte som i jobben. Målet er alltid null skade, sier Gjeldvik.

- Det er svært viktig at vi er friske og alle må bestå en helsesjekk for å få jobbe offshore, sier Nesse.

Som følge av helsefokuset har sykefraværet i selskapet holdt seg ekstremt lavt siden starten.

- Vårt mål er 97,5 prosent tilstedeværelse. De siste 2 årene har vi kommet like under målet etter uhell på terrengsykkel, en fot som fikk seg en trøkk etter en hendelse med et snøskred og et uhell under en tur med paraglider, forteller Øystein Nesse.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Løp mye fortere på 80-tallet

Muskler på rekordtid

Kom i god form med Flytsonen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.