-Terrorist! smeller det fra Ann Ahlqvist (49), når personlig trener Daniel Bordvik (26) ved Elixia i Sandvika tar tak og presser på under uttøyning av hofteleddet.

Ann Ahlqvist er en av mange som har kastet seg på PT-bølgen. Hun har hatt tre timer med egen trener, og er solgt:

- Må pushes
– Det er veldig motiverende. Selv om jeg er utdannet idrettslærer, trenger jeg noen til å pushe meg og legge opp et program som gir resultater, sier Ahlqvist, som gjerne vil henge bedre med sin mann ute på løpetur og samtidig bli kvitt en vond rygg.

 

– Målet er å løpe raskere og bli bedre på ski. Skal jeg gjennomføre Grenaderen på 90 kilometer i februar, må jeg få orden på ryggen og øke kapasiteten, og det skal Daniel hjelpe meg med, sier hun.

Solgte for 14 millioner
Elixa solgte PT-timer for 14 millioner kroner på en todagers kampanje i oktober – drøye millionen mer enn hele omsetningen for personlig trener i 2007.

– I år venter vi en omsetning innen personlig trening på 90 millioner kroner. Ifjor solgte vi PT-timer for 58,3 millioner, så det sier litt om utviklingen, sier Atle Arntzen, produktsjef for personlig trening i Elixia.

Åtte-ti prosent av de 125.000 medlemmene i Elixia bruker personlig trener. Selskapet har 330 personlige trenere, men trenger minst 30 til for å dekke etterspørselen.

– Vi håper på 20–30 prosent vekst neste år, slik at 12–15 prosent av våre medlemmer bruker personlig trener, sier Arntzen.

- Trening er fag
– Hvorfor trenger vi en egen coach for å få til treningen?

– Trening er som et fag, det må læres. Jeg vil tro at 15–20 prosent av våre kunder som ikke har personlig trener, greier seg veldig fint. Disse er oppvokst med gode treningsvaner og trener allerede regelmessig. Resten burde absolutt ha profesjonell hjelp – både for å få maks effekt ut av treningen og for å unngå skader, mener Arntzen.

Les også: - Dette er bedre enn intervaller

Personlig trener både fjerner og koster flesk. 30 timer med egen trener koster fra 14.000 til 19.000 kroner hos Elixia, avhengig av trenerens utdannelse og erf#229.

– Ikke helt billig?

– 16.000 er en del penger, så du må selvsagt se på hva du får igjen. Men hvis det for eksempel er snakk om å bli kvitt de 15 kiloene du aldri har greid på egen hånd, er det absolutt verdt det i min verden, parerer produktsjef Arntzen.

«Nødvendig gode»
Sats vil i år omsette for 40 millioner kroner innen personlig trening, og det er ti millioner mer enn ifjor.

– Fem-syv prosent av våre medlemmer betaler ekstra for personlig trener. Timeprisen ligger fra 500–600 kroner. Dette markedet vil åpenbart vokse videre, sier produktsjef i Sats Norge, Halvor Lauvstad.

 

– 600 kroner er dyrt når du kan trene helt gratis?

– Nei, det synes jeg ikke. Det koster jo nesten like mye å klippe håret, og stadig flere ser på personlig trener som et nødvendig gode, sier Lauvstad.

PT for lavterskel
Spenst, som har 33 treningssentre spredt utover hele landet, må også rekruttere flere personlige trenere.

– Før var PT et luksusprodukt. Nå er det mye mer orientert mot lavterskel, og vokser mest hos kvinner over 40, sier kjedesjef i Spenst, Eirin Bolle.

Les også: Mageøvelsene som virker aller best

– Og betalingsviljen er stor?

– Ja. Personlig trener er et veldig synlig og målbart produkt. Dagens PT-er har god utdannelse, og i dag ser mange dette som en investering i en ny livsstil. Da er ikke 400–600 kroner i timen så veldig dyrt, sier Eirin Bolle.

Har 40 kunder
På Elixia i Sandvika går morgenøkten mot slutten. Ann Ahlqvist har kjørt gjennom kjernemuskulaturen i mage og overkropp.– Jeg valgte Daniel fordi han er utdannet fysioterapeut, og jeg sliter litt med ryggen, sier 49-åringen. Hun trener tre-fem ganger i uken, mest utendørs med løping og langrenn. Én dag i uken er på treningssenteret.

 

– Daniel hjelper meg å sette klare mål, og han følger opp mellom treningene. Nå har han lært meg å løpe intervaller, og det trenger jeg for å øke arbeidskapasiteten inn mot Grenaderen i vinter, sier hun.

Daniel Bordvik er personlig trener for 40 kunder – alt fra mennesker som vil prestere i konkurranser til dem som trenger noen over seg for å bli kvitt altfor mange kilo. Aldersspennet er fra 16 til 76 år.

– Min jobb er å få folk ut av komfortsonen. Det handler om å finne målet med treningen, og deretter øvelser og nivå. Når vi i tillegg pusher litt ekstra, øker mulighetene for å lykkes, sier Bordvik.

- Jeg vil jo egentlig ikke skuffa ham og gjør som han sier, sier Ann Ahlqvist og ler.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik blir du smidig, sterk og kattemyk

Mageøvelsene som virker aller best

Bygger kropp på Wall Street-vis (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb