I et intervju i Namdalsavisa roper langrennstrener i Meråker, Ole Morten Iversen, et varsku om talentdyrking og enorme treningsmengder for juniorer.

- Den talentdyrkinga som vi nå ser i norsk langrenn liker jeg veldig dårlig. Det verste er egentlig at det skjer med Skiforbundets velsignelse. Det er ei utvikling som ikke er bra, sier han til avisen.

Skadelig heltedyrking
Han mener heltedyrking i ung alder er meget skadelig for langrennsporten.

- De siste årene har det blitt delt ut mange pengestipend som går til unge utøvere, og det arrangeres talentsamlinger, der bare toppene fra ulike ungdomsmesterskap får være med. Skiforbundet synes tydeligvis dette er greit, noe som jeg mener gir grunn til bekymring.

Kritisk til ungdomsstipender
Overfor DN Aktiv utdyper han:

- Det har blitt jobbet steikendes godt på sponsorsiden i NSF, men jeg synes vi er ukritiske til hva midlene brukes til. Jeg synes det er veldig ugreit at det blir spyttet penger inn i ulike stipender der man tar tak i gode 14-16 åringer i Skiforbundets regi.

Iversen mener dette strider mot forbundets egen ”utviklingstrapp”, der langsiktighet er et viktig punkt.

- Det brukes fine ord og begreper for hvordan man skal ta vare på talentene, men så setter man samtidig i gang tiltak der det virker som alt handler om å bli best tidligst mulig.

 

For mye juniortrening
Namdalsavisa skriver at Iversen hadde reagert kraftig da juniorlandslagstrener Brit Baldishol la fram tall på hvor mye hennes utøvere trente i året. Noen trente rundt 800 timer, hvilket Iversen synes er alt for mye for en juniorløper.

- Dette er for mye trening for en juniorløper. Mye mer enn mange av oss synes er fornuftig, og et veldig feil signal å sende ut til ungdommen som er i den alderen, sier han til DN Aktiv.

Han legger heller ikke skjul på sin skepsis til et juniorlandslag bestående av tre jenter og tre gutter.

- Det er for lite. Jeg synes man skulle tatt med flere og fått impulser fra andre treningsmiljøer. Det virker veldig resultatorientert.

Støtte fra Rønning
Eldar Rønning var fort ute og støttet Iversens tanker om trening på juniornivå, og på sin hjemmeside skriver han at det viktigste i ung alder er treningsmiljøet.

" Har selv gått fire år på videregående i Meråker. Det var mange som presterte meget bra mens jeg gikk der, men det viktigste var treningssamholdet og miljøet. Vi lærte oss å bli selvstendige og hvordan vi skulle trene, men vi kunne ikke ta alt i et jafs. Vi måtte gå trappa!"

 

Rønning har ført dagbok over sitt eget treningsarbeid, og har lagt sammen antall treningstimer i året da han var juniorløper.

16 år: 455 timer.
17 år: 512 timer.
18 år: 597 timer.
19 år: 650 timer.



NSF avviser
Skiforbundet avviser tvert at det trenes ekstreme mengder på juniorlandslaget.

- 800 timer i året er de ekstreme tilfellene, og det ligger ikke på det nivået på juniorlandslaget, sier landslagstrener, Brit Baldishol, til DN Aktiv.

Hun er enig med Iversen i problematikken rundt talentdyrking, og hevder at NSF har diskutert dette mye denne våren etter å ha fått kritikk for å støtte stipender til unge talenter. Baldishol mener dette er mer en generell samfunnsdebatt og ikke bare langrennssportens store utfordring.

Vil bli god fort
- Dette diskuteres stadig vekk, men det er mer en politisk diskusjon. Det er ikke sånn at langrennsleiren er tidligere ute enn andre idretter hva gjelder spesialisering og dyrking av talenter, sier hun.

Langrennssporten har forøvrig et relativt stort frafall av jenter i tidlig senioralder. Juniorlandslagstreneren forklarer dette med at jentene er mer opptatt av å bli gode fort enn guttene.

- Jenter tenker ofte på hva som skjer etter idrettskarrieren, og er ikke like villig som guttene til å investere mange år på å bygge seg opp. Mange ønsker å bli gode fort, sier Britt Baldishol.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Boom i treningsstudier

Trening er intelligensarbeid

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktiv klubb