Øyvind Heidberg Sundby(26) er årets norgesmester i motbakkeløp. Han har i lang tid vært blant de sterkeste i denne ekstremkonkurransen og han mener flere skiløpere bør få øynene opp for denne type løp.

Kapasitet viktig
- Jeg savner flere skiløpere til start i slike konkurranser. Det må jo være ypperlig trening der kravet til løpeteknikken ikke er så høyt som i vanlige løpekonkurranser, mens kravet til kapasiteten er desto større, sier han til Langrenn.com.

- Nå kjenner ikke jeg langrennssporten så godt, men har jo skjønt at det er litt å hente på kapasiteten på flere av løperne, og jeg tror ikke det finnes bedre kapasitetstrening enn motbakkeløp.

I år blir det arrangert rundt 130 motbakkeløp i Norge, så muligheten for å få testet seg er stor.

Teknikk og rytme
Hva annet enn god kondisjon trenger en motbakkeløper?

- Det går mye på teknikk. I motbakker gjelder det, som i løping generelt, å få foten godt plassert under hofta. I tillegg er høy frekvens og en god rytme viktig på tur oppover.

Går du i de bratteste partiene?

- Nei, jeg prøver å løpe hele veien. Jeg tror det er lurt å ha flere økter hvor man løper i lange motbakker over lang tid og tenker mye teknikk. Høy frekvens. Problemet med å gå er at man kommer ut av rytmen. Løper man hele veien er det lettere å omstille seg til de mindre tøffe partiene, sier Sundbu til langrenn.com.

Langøkter og intervall
- Kristen Skjeldal er ekstremt god i de bratteste partiene. Der går han skigang. Jeg prøver som sagt å løpe, og anbefaler flere å jobbe med løpsteknikken i motbakker. Det gjelder å legge inn lange kontinuerlige økter i motbakke i tillegg til intervalltrening. Senk intensiteten men øk frekvensen. Prøv å etterstreb mindre steglengde.

26-åringen som løper for Tjalve bruker lette sko i motbakkene.

- Man trenger ikke demping i skoene. Men på gråværsdager bør man velge sko med grove knotter under.

Kom i form og bli medlem av Flytsonen

Les også: Sterkt felt i Skåla Opp

Her er de råeste motbakkeløpene

Finner formen i motbakker

Suveren i Fanaråken Opp

Les flere treningssaker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.