- 4 x 4-intervall er vel så effektivt på sykkelen som den er med løpeskoene, sier Norges beste kvinnelige terrengsyklist gjennom tidene, Gunn-Rita Dahle Flesjå.

Hun mener mange undervurderer sykkelens effektivitet - man må ikke sykle langt for å kunne kalle det en treningsøkt.

- Kjør en runde som tar cirka en time. Tråkk rolig de første ti minuttene, men derfra og inn kjører du naturlig intervall og tråkker på i motbakkene. Det er supereffektiv trening, men du må være bevisst på at du skal trene hardt. En time er mer enn nok. Gjør du dette to ganger i uken holder du deg i god form.

Spinning etter karrieren
Nå karrieren er over skal hun selv holde seg i form med spinningtimer.

- Jeg vet ikke om en treningsøkt som er mer effektiv enn hard spinning, så jeg tror det blir min ukentlige mosjon.

Er det vanskeligere å få like god effekt ute som inne?

- Nei, men man må holde konsentrasjonen oppe, og ha et klart mål med økten.

- Bruk overkropp aktivt
Motbakkeintervaller fungerer like godt på sykkel, som løp og ski, mener hun. Trikset er å bruke overkroppen aktivt under dragene.

- Finn en motbakke der du kan kjøre for eksempel 4x4-intervaller. Varier mellom stående og sittende sykling. Bruk hele kroppen bevisst for å få opp intensiteten. Mage, rygg og armer kan brukes aktivt (flytte vekt fra side til side) for å få mer kraft i tråkket. Da får du brukt flere muskelgrupper, og jeg vil sammenligne dette med å gå diagonalgang på ski.

Å kombinere dette med styrketråkk - lav frekvens på høyt gi med masksimal innsats - gir ekstra effekt på sikt.

- Da blir man sterkere i bena og greier å utvikle mer kraft, og etterhvert får man mer igjen får sykkeltreningen, sier hun.

Trenger ikke dyr sykkel
De fleste har en sykkel i garasjen. Det trenger ikke være en topp moderne kostbar sak. Treningseffekten handler om alt annet enn en komplisert doning.

- Sykkelen spiller ingen rolle til å begynne med. Å sykle får uansett i gang hele kroppen hvis du vil. Får du smaken på det, og vil fortsette med sykkeltrening er det jo gøy med en ny sykkel beregnet for mer trening og fart.

Dahle Flesjå er bosatt i Sandnes. Der mener hun sykkelfeberen virkelig herjer.

- Jeg var ute i helgen og det virket som alle syklet. Det er virkelig mange som har oppdaget hvor bra det er å sykle – både for turgleden og for helsas skyld.

- Det fine med sykkel som mosjon er at det er lett å holde på med jevnlig. Lite skader og skånsomt for kroppen, sier Dahle Flesjå.

Gira på sykkelferie? Sjekk Dag Otto Lauritzens beste ferietips

Ruller inn sykkel-millioner

Les flere treningssaker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.