Musklene er på sitt sterkeste når du er 25 år. Derfra faller muskelstyrken med en prosent hvert år hvis du ikke holder det ved like med trening.

Kjapp fremgang
Selv om du har forsømt treningen i en årrekke, skal det ikke så veldig mye til for at du gjenvinner kraften og blir sterkere.

- Med styrketrening to-tre ganger per uke med 80 prosent av maks styrke får du raskt resultater. På 12 uker kan du gjenvinne det du har tapt de 10 siste årene, sier universitetslektor Hilde Lohne-Seiler ved fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder (UIA).

Fredag foreleste hun under en fagdag ved Norges Idrettshøgskole, og la blant annet frem en rekke studier som viser hvor stor effekt eldre vil ha av å trene styrke.

Stor kraft
- Muskelstyrke er helt nødvendig for å opprettholde funksjonen og mestre dagliglivet når du blir eldre. Det handler om å fortsatt å kunne gå, løfte og skyve. Derfor bør eldre trene muskelpower - dvs med stor kraft og høy hastighet, sier Hilde Lohne-Seiler.

Gjennom egne studier har hun dokumentert at man får rask fremgang på få uker, over 20 prosent på tre måneder med noen øvelser.

Inaktive mister en prosent av muskelstyrken per år etter 25-30-års alder, mens det er 0,5 prosent hos fysisk aktive. Når du er 80 har du mistet 50 prosent av kreftene dine hvis du ikke har trent, viser data som Lohne-Seiler gjennomgikk på NIH.

Mister balansen
Balansen svekkes på samtidig, og Norge topper statistikken for benbrudd i vest-Europa.

- Eldre må få muligheten til å trene styrke slik at de greier seg mye bedre i hverdagen. Jeg skjønner ikke at folk sier nei til trening når du kan få 10-20 prosent fremgang i styrke bare på tre måneder, sier Hilde Lohne-Seiler.

Her kan du se presentasjonen hennes fra fagdagen på NIH, og hvilke øvelser du kan bruke

Les mer om effekten av styrketrening på DN Aktiv:

<b>- Blir 20 år yngre med styrketrening</b>

<b>Test din virkelige styrke </b>

<b>Bygg hele kroppen på 45 minutter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.