Noen slike basisøkter trenger en mosjonist i løpet av en uke for å være best mulig forberedt til å sykle lange turritt. Med mosjonist mener vi en person som trener tre ganger i uka og havner litt etter de aller beste på resultatlisten.

Treningsmagasinet.no lot trener og testleder Ove Sollie, sette opp de tre ulitmate øktene. Ove er langrennstrener i Konnerud IL, og er aktiv i langrenn, løp, multisport, triathlon og sykler nå for Team Fuji Norge. Han har satt opp tre økter som han foreslår for mosjonisten:



Langtur

Den første økten er en lang langtur som går helt rolig. Denne kan vare så lenge som du har tid til, men det er i hvert fall lurt å jobbe seg opp til den tiden du kommer til å bruke på ritt.



Langintervall

Du bør også trene på å utvikle den anaerobe terskelen. Her kan du kjøre langintervall med kort pause (f.eks 10-15 min lange drag) eller sammenhengende arbeid. Total arbeidstid her kan vare 45 minutter til over en time avhengig av din treningsstatus. Hvis du ikke har testet deg og funnet din anaerobe terskel, kan du legge deg på en puls rundt 85 prosent av makspulsen din.



Hardintervall

Den siste økten du bør få med er en hard intervall. Her kan du ha litt kortere arbeidstid (4-6min) med lengre pause (ca 2-3min). Her kan den totale arbeidstiden være rundt 25-30 minutter og en arbeidspuls på rundt 90 prosent av makspulsen din. I tillegg til disse tre basisøktene er det greit å legge inn noen fartsøkninger eller spurter i langturene en gang i blant for å bryte opp treningen og bruke flere muskelfibre.

Tidligere proff og terrengsyklist Rune Høydahl mener det er viktigst å jobbe med stryketråkk og sykkelstyrke i en periode fremover. Les hans forslag til hvordan du skal trene i artikkelen ""Sykkeltreningen du blir god av"

Generelt er det mange mosjonister som trener litt for hardt på de rolige øktene og kanskje ikke tar i nok på de skikkelige hardøktene.

- Jeg vil i utgangspunktet anbefale å skille mellom hard og lett trening, selv om det ikke er noe farlig å trene halvharde langturer en gang i blant. Dette kan faktisk også være bra trening mot maratonritt, sier Sollie.

- Hvor viktig er det å trene sammen med andre?

- Det er ikke nødvendigvis veldig viktig hvis man trives med å trene alene. Likevel kan det å trene med andre gi et løft i treningsarbeidet. Hvis man har litt lav motivasjon er det lettere å komme seg over dørstokken hvis man har en avtale med noen. Avtaler forplikter. I tillegg er det ofte lettere og presse seg hvis man sykler med andre på de harde treningsøktene, sier Sollie.



Les mer på treningsmagasinet.no om hvilket underlag du bør trene på og hvorfor restitusjonen er viktig.

Les også: En blodøkt i uka(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Gå til Flytsonen