- Løping er like effektiv om vinteren som resten av året, konstaterer løper og daglig leder Tor Fauske i Löplabbet.

En økt i uka
Han anbefaler alle løpere å opprettholde minst én løpeøkt per uke, hele året.

- Da unngår du skader som du lett kan dra på deg når du begynner å løpe igjen på våren, sier han.

Fauske påpeker at å gjøre unna løpingen på tredemølle ikke er nok.

- Løper du tredemølle bruker du ikke leggmuskulaturen, du flytter bare benet.

Lett å glippe
Den største utfordringen ved vinterløping er at du glipper i tråkket. At du sklir litt når du trøkker fra. Dette kan du unngå med pigger eller brodder under skoene.

- I år har vi pigget veldig mye sko, særlig i Bergen og Trondheim, sier Fauske.

 

I tillegg er 20 prosent av skoene de selger vintertid piggsko. Løping på is og snø er mulig både med vinterpiggsko, egne sko som du pigger eller brodder

Brodder eller pigger?
Et par løpesko med pigger får du kjøpt for mellom 1200-1500 kroner. Dersom du heller vil bruke dine gamle løpesko koster det rundt 300 kroner for å montere pigger i dem, eller å kjøpe brodder. Uansett hva du velger må du tilpasse løpingen til underlaget.

- Du blir litt stiv i leggene i starten, fordi du løper mer på tærne. Det trengs en tilvenning, sier Fauske.

I tillegg anbefaler han at man bør senke ned farten.

- Det bør ta 30-60 sekunder lenger å løpe én kilometer.

- Løp avslappet
- Prøv å løp avslappet. Du må bli trygg og stole på skoen. Bruk litt tid til å venne deg, tipser han.

Intersport har kun én piggsko til salgs i år, men sier at dette er noe de skal satse på til neste sesong.

- Vi ser at det er et stort marked og at folk løper hele året. Senest igår så jeg folk som løp i skisporet, sier salgssjef André Pedersen i Intersport.

 

Stian Østrem, avdelingsleder for fottøy hos Intersport i Nydalen merker også at det er stor etterspørsel etter løpesko med pigger.

- Folk vil slippe å styre med brodder, sier han.

I vinter har han solgt mange par av modellen Asics Gel Artic.

- Selve skoen, bortsett fra piggene, er en midt på treet løpesko. Men man stiller ikke like høye krav til en piggsko som til vanlig løpesko, sier han.

- Med pigger vil du løpe mindre anspent, men det er som å kjøre med piggdekk på bilen. Du vil ubevisst spenne noen flere muskler, legger han til.

Tett begge veier
- Vi har god erf#229 med de samme skoene som Löplabbet har plukket ut. Særlig VJ Sarva er godt likt av våre kunder. Det er nok den beste løpeskoen med pigger, med lav vekt og god løpsfølelse. Minuset er at den ikke har utbyttbare pigger slik at man risikerer at piggene er utslitte før skoen, sier Alexander Kruse Berg i Oslo Sportslager.

Han poengterer at man ikke nødvendigvis trenger helt vanntette vintersko.

- Tenk deg om før du velger helt vanntette sko. Det er veldig ok å komme tørrskodd hjem fra en økt i slaps og regn. Men det er ikke like ålreit å oppleve at fukt i skoene ikke kommer ut fordi de ikke ventilerer godt nok. På riktig sure vinterdager kan det bli en kald opplevelse, sier han.

Les også: - Bare tull med rådyre løpesko

Brøytede skogsveier
Tor Fauske mener alle steder det er brøytet passer fint for løping - grusveier, sykkelveier, fortau, parker og bilskogsveier. I Oslo anbefaler han Bygdøy, langs Akerselva, fortau langs ringveiene, sykkelveien ut til Lysaker og spesielt bilskogsveier i marka. Han anbefaler å holde seg unna langrennssporene, både fordi det ikke er særlig populært, men også fordi snøen ikke er nok pakket der.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Tallet som avslører kondisen din

Kom i toppform på 90 dager (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv og Flytsonen