Vitenskaplige studier har vist at både styrketrening og utholdenhetstrening gir større helsegevinst enn å kun prioritere en av treningsformene. Mange velger derfor kombinasjonsøkter.

-Som en grunnregel vil jeg si at gjør det du synes er viktigst først. Føl litt på dagsformen. Vil du gjennom et tungt styrkeprogram, så velg styrke først og løpetur etterpå, sier helse- og treningsterapeut, Halvor Lauvstad, til DN Aktiv.

Separerte økter
I mange idretter er det hensiktsmessig å bli bedre i begge egenskaper for å øke prestasjonsevnen. For toppidrettsutøvere kan det lønne seg å kjøre separerte økter, men for mosjonisten så gir styrke og kondistrening samtidig, ofte størst helseeffekt.

 

Det mange lurer på er om den ene treningsformen ødelegger effekten av den andre. Flere studier har vist at dersom de to egenskapene trenes i samme økt så ser det ser ut til at den treningsformen du velger først i økten vil få størst effekt. Men dersom du trener utholdenhet og styrke i ulike muskelgrupper (over/underkropp) vil det ikke gi noen dårligere effekt av å trene de i samme økt.

- Men energilagrene varer ikke evig, påpeker Lauvstad

Intervaller først
- Skal man løpe intervaller så trener man heller styrke etter løpeøkten. Intervalltrening krever energi og konsentrasjon, og for de fleste vil dette være det viktigste i en kombiøkt. Hvis man skal gjennomføre tøff løping og tøff styrke på samme økt, blir det for mye for mange, og man mister effekt.

 

Trener man overkroppsstyrke så løper eller sykler man. Er det beinstyrke som står på programmet lønner det seg å trene kondisjonen gjennom ulike padleaktiviteter eller for eksempel å stake på rulleski.

- Jeg anbefaler å holde på med hver aktivitet i 20-40 minutter.

Kan en kort rolig løpetur etter tøff styrke virke positivt på restitusjon?

- Teoretisk sett så øker blodgjennomstrømningen, som kan gi en positiv effekt. Men effekten er nok marginal, sier Lauvstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les om de vanligste styrketreningsfeilene her: Slik gjør du det IKKE

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb