Ifølge tall fra Tall fra medlemsorganisasjonen Sportsbransjen ble det ifjor solgt sportsutstyr og klær for totalt 10,8 milliarder kroner. Det gir flere av aktørene solide formues- og inntektshopp.

Opp- opp
For Stormberg-gründer Steinar Jørgensen Olsen ble 2009 atter et suksessår. Olsen grunnla Stormberg, som selger turklær i mellomprissjiktet, i 1998. Siden den gang har omsetningen stort sett gått oppover. I 2009 solgte selskapet sports- og fritidstøy for 169 millioner kroner. Olsen er fortsatt eneeier i selskapet, og sto ifjor oppført med en formue på over 41 millioner kroner, og en ligningsinntekt på 6,9 millioner kroner.

Det er et solid hopp fra 2008, da Olsens formue var oppgitt til 27,4 millioner kroner, og nesten fem ganger mer enn i 2007.

Sosial profil
Stormberg har hele tiden vært opptatt av å ha en sosial og miljøvennlig profil på bedriften. En stor del av de ansatte er tidligere narkomane, arbeidsledige og folk som har hatt psykiske problemer.

Selskapet oppgir selv at 25 prosent av dem som rekrutteres har slitt med å komme ut i eller tilbake til arbeidslivet. DN har ikke lykkes i å få noen kommentar fra Olsen, men da han ble omtalt i forbindelse med ligningstallene ifjor, forklarte han at formueshoppet skyldtes at han var mer opptatt av å tjene penger enn å bruke dem.

Også Norrøna-eier Jørgen Jørgensen har lykkes i sportsbransjen. Jørgensen, som er fjerde generasjon eier, sto ifjor oppført med en formue på 51,1 millioner kroner.

Vossingene Hans Eide Engelsen og Jan Øyvind Lauritzen i Skigutane på Voss har lykkes i å gjøre Kari Traa til merkevare, og har også hatt suksess med merker som Bula. I 2009 har Engelsen en papirformue på over 12 millioner kroner, mens kompanjong Lauritzen står oppført med over 17 millioner kroner.

Bergans-eierne Torstein Sørland og Ragnar Arne Jensen reduserte begge sine personlige formuer ifjor, men har fortsatt til smør på brødet. Sørland står oppført med en formue på 54,4 millioner kroner, Jensen med 16,7 millioner kroner.

I likhet med flere av aktørene i bransjen har Sørland investeringer også andre steder, blant annet innen eiendom. Flere av formuene er knyttet til aksjeverdier, og eierne blir dermed lignet ut fra markedsverdi.

Sykkelsuksess
Stian Steen-Olsen, sykkel-importør og eier av Stian sport, solgte sykler for mer enn 140 millioner kroner i 2009. Selv bevilget han seg en inntekt på 1,2 millioner kroner. Oppført formue falt fra drøyt 11 til 8,6 millioner kroner ifjor.

Store investorer som Johan H. Andresen, Bjørn Rune Gjelsten, Kjetil Holta og Lars Wenaas har også betydelige interesser innen sportsbransjen, og topper listen også på sportssiden.

Andresen er gjennom Ferd eier i Swix, Gjelsten har kontroll over Sport 1-kjeden, Holta over Active brands, mens Wenaas-gruppen blant annet er inne i Alpina, Crispi, grossistfirmaet Trygve Alm som blant annet selger Camelback-sekker.

Les også: Sjekk skikongens superformue

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Ny studie: 4 minutter hardtrening er nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med Flytsonen