- Det ser veldig dårlig ut, konstaterer Espen Farstad informasjonssjef i Norges Jeger- og fiskerforbund overfor dn.no.

Teorien er total mangel på smågnagere i fjellet. I fjor husker sikkert mange de enorme mengdene lemen på fjell og vidde. Så ille var det at mannskapet på Alta flyplass måtte ta frem snøplogen for å skuffe bort smågnagerne på flystripa.

Mye rev
Resultatet av det er stor overlevelse blant rovvilt som i år ikke har fått tilgang til pilene lemen og mus på bakken. Dermed har det gått ut over ”matviltet” skogsfugl og rype.

- Det er spesielt mye rev, og den er svært glad i hønsefugl, sier Farstad som mener dette er en forventet utvikling.

- Etter gode år kommer dårlige år. Sånn er det bare. Det har for eksempel vært bra med fugl flere år i østlige strøk fra sør i Hedmark og oppover langs grensen. Det ser dårlig ut i år.

Vis måtehold
Farstad oppfordrer derfor landets jegere til å vise måtehold denne høsten. Det er fortsatt en del stamfugl, og jo mer det skytes jo dårligere blir neste rypehøst.

 

- Det blir nok langt hardere regulert i år enn på lenge. Men det må jegerne tåle. Fuglebestanden tar seg opp igjen.

- Kok ekstra kaffe og nyt høstfjellet. Jeg tror norske jegere primært er på tur for å nyte villmarka, at det blir innført begrensinger på uttak av fugl blir ikke noe problem, sier Farstad.

Dropp jakta
De første meldingene fra rypetakseringene bekrefter altså mager høst for rypejegerne. Dette over hele landet. Også i Sverige, der mange norske jegere har funnet sitt drømmeterreng de siste årene. Lauri Oksanen, forsker på smågnagere, uttalte tidligere denne uken til Altaposten at jegerne rett og slett bør droppe årets jakt.

- Vi har omtrent ikke sett et eneste lemen på fjellet i år. Når de letteste byttene for de små rovdyrene blir borte, så går rødreven og røyskatten løs på rypene. Det er veldig uheldig, også fordi det gir skeivhet i kjønnsfordelingene til rypene: Det er hunnene som ligger på reir, samt egg og ungfugl som er mest sårbare. Det beste hadde vært å innstille all rypejakt i år som dette. Så kunne man heller økt uttaket i gode år. Bare på denne måten kan man klare å øke rypebestanden, sier Oksanen.

Les mer på NJFFs hjemmeside(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Møt skogeier Carl Otto Løvenskiold på jakt: Rundlurt av skogens konge