Oppkuven, Nordmarka, kl. 12.15: Inn på telefonen til viltforvalter Kristian Berglund tikker det en sms: «Ku+kalv. 60 meter»

Det er Norges største skogeier, Carl Otto Løvenskiold (58), som i liggende posisjon et sted midt i sitt eget rike har to elger i siktet. Men ikke et rent sikte. Minuttene går og dyrene oppdager 58 åringen og løper.

– Sånn er det på jakt. Nordmarkselgen er tøff, sier Løvenskiold, og skuer ut over 430.000 dekar egen skog.

Første felte hjort
To dager tidligere ble det skutt hjort i Nordmarka for første gang, til skogeierens store fortvilelse.

– Den vil vi ikke ha her.

– Nordmarka er for elg og skogsfugl. Hjorten hører ikke hjemme her, sier han.

– Du har vel ikke samme forhold til mosjonistene?

– Nordmarka er for elg, skogsfugl og mosjonister, retter han opp, og ler.

Løvenskiolds eiendom strekker seg over totalt 430.000 dekar utmark, og 3500 dekar dyrket mark. Han eier nesten hele Nordmarka, som så beleilig pakker inn hovedstaden og på sett og vis kan kalles Norges største treningssenter.

 

Jakter seg i form
Eieren vet å utnytte området. Aller helligst er elgjakten. Nesten hele oktober har forretningsmannen satt av til å felle Nordmarks-elg. Han har sjelden avtaler.

– Jeg går inn i oktober i nokså dårlig fysisk form, men ut av måneden mye sprekere, sier han.

I tillegg til elgjakten går Løvenskiold mye på ski. Han har hytte på Sandungen der skiløypene krysser tunet.

– Det er ganske utrolig. Vi er ikke mer enn en times tur unna Oslo sentrum, men du får like mye villmark og stillhet her som om vi skulle kjørt tre timer til. Jeg har alltid brukt marka og elsker å utnytte årstidene. Her på Oppkuven er et av de fineste områdene.

Hver elg en treningsøkt
Elgjakten er tøff fysisk. Men det er først når hunden får los at kampen mot skogens konge for alvor starter.

– Det kan gå opp til ti timer å få has på elgen. Det blir ekstremt lange dager, som ofte ikke tar slutt før det blir mørkt.

Hver elg er en egen treningsøkt og Løvenskiold har 150 på kvoten. Han skyter riktignok ikke alle selv, men leier ut terreng til faste jaktlag. Bestanden i Nordmarka er meget god, men skjør. Mens langrennsfolket håper på tykt med snø og stabile vinterforhold, håper Løvenskiold på barfrost i vintermånedene.

 

– Mye snø er negativt for elgen, men også for skogbruket. Begge deler er viktig for oss, presiserer han.

Birken er julaften
Skogbruket har vært aktivt i Nordmarka i mange hundre år. Det hugges mindre enn tilveksten. 250.000 grantrær plantes årlig. Det blir mer og mer skog.

– Det er veldig viktig at vi som skogeier har et godt forhold til friluftslivet. Nesten én million mennesker sogner til marka, og det er høy bruksintensitet.

Kanskje litt vel mye i ny og ne, om vi forstår eieren selv, som mener den store høytidsdagen i marka er dagen Birkebeinerrittet arrangeres.

– Da er det julaften, gliser Løvenskiold.

– Den dagen er jeg ute og koser meg, og alle smiler. Det er viktig at Nordmarka er for alle. Ikke bare de treningsorienterte, men også friluftsorienterte. Jeg får litt hjerte i halsen av disse timannsgruppene med racersyklister.

– Men det går vel som oftest greit, sier han.

 

Lange køer for hytte i marka
Løvenskiold har 150 utleiehytter og hevder 400–500 skogelskere står på venteliste. Marka er meget populær. Men ikke riktig så folksom som man kan få inntrykk av.

– De eneste vi har sett i dag er to elg og en tiur. Vi prøver å gjøre marka tilgjengelig, men faktum er at folk flest går på de samme veiene, og sykler de samme rutene. Det finnes utallige oppkjørte skiløyper, grusveinettet er godt utviklet og det er ikke noe problem å være ute en dag uten å møte folk – hvis dét er et ønske.

Los på los
Det er ny los på kua og kalven. Løvenskiold skal ha kalven, og får på andre forsøk sneket seg på 25–30 meters avstand. En gran står i veien. Mannen med skogen gjør seg synlig og elgen stikker.

Ny los. Nye timer med kravling på bakken. 30 meter. Ku og kalv mot døden utkledd i grønne pustende Goretex-bukser. Sistnevnte taper og det blir bålkos.

– Løshundjakt er det mest spennende jeg vet. Det kan klaffe allerede etter en halvtime, men det kan også gå som i dag. I dag vant elgen, sier Carl Otto Løvenskiold, som gjerne skulle prøvd en fjerde gang.

Men da bålet sloknet, sloknet også bikkja.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Dette er bedre enn intervaller

Rush etter private trenere

Blir i kanonform med rypejakt

Kom i form med DN Aktivklubb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.