Det er ikke alltid vi kan styre appetitten vår som vi egentlig vil. Sterke krefter i hjernebarken kan sabotere ønsket om å spise salat til lunsj, hvis du droppet frokosten.

Scannet hjerner
I løpet av et par dager ble hjernen til 21 menn og kvinner rundt 25 år scannet etter at de var vist bilder av ulike typer mat og blitt spurt om hva de hadde mest lyst på. Resultatene ble nylig publisert i Society for Neuroscience i New Orleans og utført av MRC Clinical Science Centre ved Imperial College London. De viser at vi ofte styres av hjernesignaler vi ikke har bevisst kontroll på. Spesielt når sulten melder seg.

Forsøkspersonene fikk en solid frokost den ene dagen og ingen frokost den andre dagen, men lunch begge dager. Det viste seg at når de hoppet over frokosten ble hjerneaktiviteten spesielt sterk i en spesiell del av hjernen. Personene som hoppet over frokosten spiste 20 prosent mer til lunsj.

- Aktiviteteten i orbitofrontal cortex, som ligger rett over øynene, responderte spesielt på synet av kaloririk mat, sier Tom Goldstone, som ledet studien, til The Guardian

Verdien av belønning
Forskerne mener denne delen av hjernen dekoder verdien av belønning – det vil si, hvor stort, gledelig, smakfullt eller behagelig noe er. Ikke bare mat, men andre typer belønning signaliseres videre fra denne hjernedelen. Forskerne fant også ut at aktiviteten økte med hvor godt du liker maten og at den synker når du er bedt om å redusere ditt inntak av næringstett og smakfull mat.

Fra et evolusjonsperspektiv er det logisk at langvarig faste vil igangsette hjernesignaler som vil få oss til å lete etter kaloririk mat. Salat er ikke det første du får lyst på, med andre ord. Du vil heller søke etter en rask løsning på den begynnende sulten. Fristende fast food blir derfor uimotståelig for de fleste.

Du bør med andre ord alltid få i deg en solid frokost, om du vil unngå å spise for mye resten av dagen.

Kilde: The Guardian Science

Les flere saker på DN Aktiv

Hektet på supermat - og mye trening

Slik lurer du genene til å holde deg slank (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.