- Den begynner å bli for lett for deg. Vi må starte med å legge vekt på siden, sier eier og personlig trener Hild-Elin Hjelmeland i Jobbsprek til Stina Braathen (41) som gjør sideplanke i en TRX-slynge.

Hjelmeland henter en hantel og plasserer den oppå Braathen.

- Sånn! Tre til!

Braathen biter tennene sammen og fullfører øvelsene mens datteren Jenny (5 mnd) følger nøye med ved siden av.

- Dette er noe jeg prioriterer nøye i forhold til å bruke både tid og en del penger, sier trebarnsmoren som er bosatt i Hole kommune.

Hver tirsdag og torsdag tar Braathen med seg Jenny og kjører fem mil hver vei, ens ærend å trene på Jobbsprek på Aker Brygge i Oslo.

Vil ha kroppen tilbake

Én treningstime hos Hjelmeland koster omkring 1000 kroner, og kunder står gjerne på venteliste i opptil et halvt år for å sikre seg en fast treningsavtale.

På Jobbsprek kan medlemmer også få «all inclusive»-medlemsskap som inkluderer vask av treningstøy mellom hver økt, PT-timer og ulike treningstester.

Mange nybakte mødre som kommer til Hild-Elin Hjelmeland i Jobbsprek har et ønske om å få den «gamle» kroppen sin tilbake etter fødsel. Dette endrer seg imidlertid etter kort tid, ifølge PT-en.

- I starten handler det kanskje om utseendet, men det snur raskt til indre motivasjon. Etterhvert handler det om følelsen og energien. Jeg tror du kjenner deg mentalt sterkere når du kjenner at du kan mestre mer og at kroppen er sterkere, sier hun.

Det var samboeren som tipset Braathen om treningssenteret hun nå har sverget til én til tre ganger i uken, gjennom tre svangerskap, siden 2011.

- Han trente her, og jeg syntes det var så tullete å bruke så mye penger på trening. Men han klarte å lure meg med på en time, og siden har jeg vært hektet, forteller hun.

Føler seg vel

Roligere omgivelser, tett oppfølging og mulighet til å ha med barna på trening er viktige årsaker til dette. Braathen har vært opptatt av å komme raskest mulig i form etter svangerskap og fødsel for å kunne være en god mamma.

- Jeg har tre barn under fire år. Det er viktig for meg å være i form til å følge dem og være rustet for å bli med på aktiviteter. I tillegg handler det om å føle seg vel i egen kropp, forklarer Braathen.

Hun er tidligere håndballspiller gjennom 30 år, og har tidligere trent opptil ti timer i uken. Nå som hun ikke har muligheten til det, blir effektive økter viktigere.

- Jeg føler jeg at jeg får veldig god effekt av de to timene her. De utgjør omtrent fire timer om jeg skulle ha trent alene, mener hun.

Vil ha maks

Selskapet bak luksussenteret på Aker Brygge, Jobbsprek Drift as, har økt omsetningen hvert år siden oppstarten i 2010. Siste tilgjengelige regnskapstall er fra 2014, da selskapet omsatte for 6,6 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på rundt én million kroner.

Tall fra flere treningssentre kan tyde på at stadig flere nordmenn nå prioriterer som Stina Braathen.

Norges største treningskjede, Sats Elixia, venter å omsette PT-timer for omkring 200 millioner kroner i Norge i 2016, opplyser administrerende direktør Bjørn Maaseide.

Det vil tilsvare en økning på cirka ti prosent. I fjor utgjorde salget av PT-timer 15 prosent av den totale omsetningen, opplyser han.

Trendanalytiker og partner Ole Petter Nyhaug i analyseselskapet Opinion mener nordmenn er opptatt av å få maksimalt ut av treningstimene.

Tar vi oss først tid til å trene en time, legger vi gjerne også noen kroner i en personlig trener for å få maksimalt ut av den treningstimen - fordi vi har råd til det, tror analysesjefen.

- Det er derfor vi også er det folkeslaget som i størst grad bruker pulsklokker og en del andre ting, legger han til.

Professor Jorun Sungot Borgen ved Seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges idrettshøgskole (NIH).
Professor Jorun Sungot Borgen ved Seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges idrettshøgskole (NIH). (Foto: Jon Danielsen)

- Kan trene på egenhånd

Professor Jorun Sungot Borgen ved Seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges idrettshøgskole (NIH) mener det i utgangspunktet er positivt at mange nordmenn er opptatt av å trene og ivareta egen helse.

Hun er imidlertid skeptisk til motivasjonen bak å hyre treningshjelp og følge kostholdsregimer.

- Mange har ikke helse eller prestasjonsframgang som motivasjon, men de utsetter seg selv for ekstreme trenings- og kostholdsregimer der hensikten er å forme kropp og tilnærme seg et definert ideal. Det kan for mange gå på helsen løs, mener Borgen.

Hun trekker frem bikinifitness og fitnessmiljøet som eksempel på at man har sett personer utvikle vanskelige forhold til mat og trening – som ofte bidrar til alvorlige fysiske og psykiske komplikasjoner. (Saken fortsetter under).

 

- Det har aldri vært så mye fokus på verdien av å presentere seg som perfekt. I det ligger det å ha en perfekt kropp, trene mye og følge ulike dietter eller svært spesielle matvarevalg som supermat. Det opplevde presset om å fremstå som perfekt kan bidra til en alvorlig trussel for folkehelsen, frykter professoren.

Hun mener de fleste som er motiverte for å begynne å trene - eller som allerede er aktive, kan klare å trene på egenhånd.

- De aller fleste uten spesielle behov kan selv klare å igangsette og opprettholde et aktivitets- eller treningsregime som gjør at de ivaretar egen helse, opplever mestring og - om ønskelig prestasjonsfremgang. De fleste som trener uten veiledning opplever også velvære og «fresheten» ved trening, mener Borgen.

Hjelmeland mener det er flere grunner til at norske kvinner har blitt mer opptatte av å trene og holde seg i form.

Blant annet tror hun mange nå får barn på et senere tidspunkt, hvor kroppen ikke nødvendigvis leger seg selv like raskt som når du får barn i tjueårene.

- Trenden har i tillegg endret seg fra bare å skulle være tynn til å være spenstig og sterk. Styrketrening utgjør en viktig del av hva en PT kan tilby og det har blitt vanligere å bruke penger på en personlig trener, sier hun.

 

Les også: Graviditet kan gi «karriereboost»

NIH-forsker: Derfor bør mange gravide droppe magetrening

Husmortrimmer ble raskest i Norden  

 

Se DNtv:

Winning Food: Mat for aktive gravide:

Winning Food: Mat for aktive gravide
Mellomdistanseløper Ingvild Måkestad Bovim og håndballspiller Linn Kristin Riegelhuth Koren lager grov og sunn pai.
04:49
Publisert:

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.