En europeisk analyse viser at det er en tydelig sammenheng mellom stress i arbeidslivet og fysisk aktivitet på fritiden, skriver forskning.no.

Resultatene kommer fra en metastudie – en undersøkelse som kombinerer resultatene fra mange mindre studier. Totalt har man data fra 170 000 arbeidstakere i 14 europeiske land (ikke Norge).

For å definere jobbstress delte forskerne alle personene inn i fire kategorier, basert på to kriterier: Hvor stor kontroll du føler at du har i arbeidshverdagen, og hvor stor arbeidsmengden er.

Lav belastning (god kontroll, lav arbeidsmengde)
Aktiv (god kontroll, høy arbeidsmengde)
Passiv (lite kontroll, lav arbeidsmengde)
Høy belastning (lite kontroll, høy arbeidsmengde)

De med god kontroll på jobben kom best ut, uavhengig om de hadde mye eller lite å gjøre.

De med liten kontroll hadde omtrent 25 prosent mindre fysisk aktivitet på fritiden, sammenlignet med de to beste kategoriene.

– Jo mindre kontroll man hadde til å styre arbeidet sitt, jo større var sannsynligheten for at personen var fysisk inaktiv på fritiden, sier professor i folkehelse, Anders Knutsson, i en pressemelding.

Medisinprofessor Egil Wilhelm Martinsen ved Universitet i Oslo mener denne studien bør lyttes til.

- Dette er en kjempesvær studie hos et velrenomert tidsskrift, sier han til forskning.no.

- Selvstendighet, krav og støtte er nøkkelord for begrepet. Har du lite selvstendighet, høye arbeidskrav og lite støtte, har du nok mye jobbstress, legger han til.

Gjennomsnittsalderen i studien var 43,5 år.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.