- 4X4 er langt fra saliggjørende, understreket Røste under helgens Birkekbeinerseminar i Hafjjell.

Den tidligere landslagstreneren etterlyser mye mer variasjon i treningen enn ensidig fokus på fire ganger fire minutters drag, som er blitt et "must" i mange treningsmiljøer.

Røstes råd er klokkeklart: Variasjon på hardøktene, og mengdetrening i rolige former.

Får støtte
Tidligere toppløper og birkebeinerkonge Erling Jevne er helt enig med Røste:

- 4X4 fungerer bra for dem som akkurat har kommet seg ut og opp av sofaen. Man kommer raskt opp på et brukbart nivå, men så stopper fremgangen, sier Jevne.

Han råder løperne til å variere.

- Gå gjerne noen "halvharde" langturer også. Man blir god til det man trener på, mener Jevne.

Les også: - Derfor er 4X4 best

- Varier treningen
Selv om Røste tok et oppgjør med 4X4 på helgens seminar , mener han ikke å sitte på hele fasiten for trening inn mot Birkebeinerrennet. Men deltagerne på Birkebeienerseminaret fikk noen gode råd av mannen som blant annet har vært trener for Bjørn Dæhlie og Erling Jevne.

- Tren mer rolige langturer og få variasjon på hardøktene, sier Røste

- Det spiller ingen rolle om du løper tre minutter og femti sekunder eller fire minutter og tyve sekunder. Jeg avviser ikke 4X4 totalt, men jeg oppforder på det sterkeste til variasjon, gjentar han.

Pyramidetrening
Når det kommer til hardøktene, er han tilhenger av såkalt pyramidetrening med ulike lengde på dragene

- Jeg pleier alltid å starte hardøktene med et to minutters drag. Deretter variererer vi gjerne lengden på dragene, fortalte han til forsamlingen på Hafjell.

Erik Røste brukte Olympiatoppens intensitetsskala som eksempel. Den er inndelt i fem soner ut fra makspuls:

Sone 1; 60 –72 %

Sone 2; 72,5 –82,5 %

Sone 3; 82,5 –87,5 %

Sone 4; 87,5 –92,5 %

Sone 5; 92,5 –97,5 %

- Dere skal ha fokus på sone en, tre og fire, og så skille klart skiller på intensiteten i øktene. Ellers blir det bare lapskaus og ingen fremgang. Og så er det veldig viktig å være uthvilt til hardøktene, rådet han Birken-deltagerne på Hafjell.

- På de rolige turene setter man inn i "banken" - på hardøktene tar man ut av "banken". Klarer man ikke å styre dette, forsvinner overskuddet, fremholdt Røste.

- Gå flere løp
Røste avslutter med å råde birkebeinerne om å gå mange konkurranser

- Konkurranser er kanskje den beste treningen. Man får erf#229 i å takle forberedelser, skipreparering, og alt som har med næring å gjøre både før, under og etter rennet, sier Erik Røste(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik får du ski med superglid

Svindelforsøk med Birken-nummer

Muskler på rekordtid med kettlebells

Kom i form med Flytsonen