De best trente trekkhundene viser et oksygenopptak på opptil 230 ml/kg/min. Til sammenligning er den uoffisielle verdensrekorden på et menneske 97,5 ml/kg/min, satt av juniorsyklisten Oscar Svendsen for tre uker siden.

Hunden blir hva du trener den til. Vil du ha en seig «birkebeiner» så tar du den med på lange rolige turer i marka.

– Oksygenopptaket til hunder er høyt fra naturens side, men også veldig trenbart – akkurat som hos mennesker. Altså fungerer intervalltrening utmerket på kondisjonen, sier Øystein Ahlstrøm, førsteamanuensis ved institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Universitet for miljø og biovitenskap på Ås.

Mye er likt
De samme treningsprinsippene gjelder for hunder og mennesker.

– Når du har med hunden på lange tur i marka trener den på samme måte som deg. Dette vil typisk være en fuglehund som har stor jaktlyst og som mer eller mindre trener seg selv. Sledehunder blir trent som idrettsutøvere og de gjennomgår et treningsprogram før sesongen starter. Dette gjør at de tåler de store påkjenningene et løp innebærer og får utholdenhet til å løpe 100–150 km hver dag slik som i Iditarod (1800 km) eller Finnmarksløpet (1000 km), sier Ahlstrøm.

 

Trekkhundene som er med i disse arrangementer er spesialtrent for å ligge like under sin anaerobe terskel (nivået før melkesyre).

Styrer intensiteten
Når du har med hunden på treningstur kan det virke som den tar i og løper fort, men i virkeligheten holder den oftest rolig tempo. Hunder har svært høy makspuls. En trekkhund har hvilepuls på 30–40 slag i minuttet, og makspuls på over 300. Dette bidrar til det enorme oksygenopptaket de kan ha.

– Kan hunden stivne?

– Ja, særlig i starten av en treningstur, da de ofte er veldig giret. Men generelt er de flinke til å holde seg under melkesyrenivået. Det gjør vondt å nå denne terskelen og det vil de fleste hunder derfor unngå.

 

For å få en sprek hund må du trigge jaktlysten og ta den med ut. Hunden er fra naturens side en langdistanseløper som løper lenge i forholdsvis sakte fart (30–40 prosent av maks) og den er utstyrt med muskulatur som utnytter fett som hovedenergikilde når farten holdes på dette nivået. En fuglehund løper i 5-20 kilometer per time avhengig av underlag, og den kan holde på i mange timer hver dag.

– En Dachs ser for eksempel ut som en litt slapp og søt hund, men den er egentlig en jakthund som kan løpe lenge hvis den er godt trent fysisk og trent for jakt.

Må trigge instinktene
En fuglehund skjønner ikke selv at den er en fuglehund fra valpestadiet. Dette må hentes frem i den. Det er eiernes ansvar at hunden får tilstrekkelig fysisk aktivitet.

– Det er like sunt for alle typer hunder å være fysisk aktive som det er for mennesker. Dette går særlig på det mentale. Er den aldri aktiv, får du en halvapatisk hund.

– Kan man overtrene hunden?

– I utgangspunktet har en hund større løpskapasitet enn et menneske. Så hvis det er snakk om så mye trening, er det vel eieren som først knekker. Men en dårlig trent hund blir naturligvis utmattet og den kan få skader hvis den trenes for hardt. Dette er noe mange jegere opplever hvert år. Derfor er det viktig å trene hunden før jakta og bruke den med fornuft.

Hvis du har en hund som ikke orker å trene, som bare dasser etter deg når dere er på tur, så anbefaler Ahlstrøm å sykle.

– Start med korte turer å gi den en godbit underveis og etter turen. Da vil hunden etterhvert synes det er gøy å ta en sykkeltur.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.