Forskerne konkluderer med at enkle treningsøvelser og et besøk hos en kiropraktor gir bedre resultater enn å ta medisiner som asprin, ibupfrofem eller lignende medikamenter.

Undersøkelsen der man har sammenlignet ulike former for behandling av nakkesmerter, er publisert hos The Annals of Internal Medicine

Hjemmeøvelser ga effekt
- Det er forsket lite på hva som er den mest effektive behandlingen, sier professor Gert Bronfort ved Northwestern Health Sciences University i Minnesota, som fulgte 272 personer med nakkesmerte gjennom tre måneder. Deltagerne var mellom 18 og 65 år.

En gruppe deltagere fikk 15 behandlinger hos kiropraktor, mens en annen gruppe tok smertestillende og muskelavslappende medikamenter.

Den tredje gruppen fikk tilpassede nakkeøvelser hos fysioterapeuter, som de kunne gjøre hjemme. De skulle gjøre 5-10 repetisjoner av hver øvelse opptil åtte ganger om dagen.

Etter 12 uker viste det seg at de som gikk til behandling eller trente, hadde betydelig større fremgang enn de som gikk på smertestillende: Over halvparten av disse rapporterte om minst 75 prosent reduksjon i smerte, sammenlignet med 33 prosent av forsøkspersonene i medisineringgruppen.

- Overraskende
- Dette er veldig gode nyheter for alle som sliter med nakkesmerter. Det var overraskende å se at treningsøvelser hjemme var omtrent like effektive som behandling hos kiropraktor. Det er viktig at pasientene greier å håndtere sin egen tilstand på egen hånd, sier Bronfort.

Norsk Kiropraktorforening anbefaler en rekke øvelser for nakken din.

LES MER:

<b>Treningen du ikke må glemme</b>

<b>Tren bena først - bli sterkere i overkroppen</b>

<b>Bygger form med rå styrketrening</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb