TRENING: DN har jevnlig intervjuer med mer eller mindre vellykkede bedriftsledere, om hvordan de holder seg i form. Flere av disse dynamiske kvinner og menn som kanskje tror de er uunnværlige, løper med tunga ut av munnen eller løfter vekter så svetten siler øyensynlig for å jage bort stress. Eller er det «bevis» for potens – eller mangel på sådan?

Trening er skadelig for helsa i store doser. Bedriftslegene forteller oss at de med høyest sykefravær, er de som sykler, går på ski eller løper som gale. Kanskje det er blitt litt vel høy prestisje å være med på New York maraton eller Birkebeineren?

De som løper, har alskens apparatur på seg. Skritteller er visstnok obligatorisk. Festet til kroppen er også andre innretninger, som måler blant annet hjerterytmen og pulsen. Jeg vet at moderne navigasjonsutstyr – GPS – til og med er en del av utstyret for noen. Har de montert GPS på kroppen for å finne veien hjem etter den halsløse løpingen?

En meget god venn av meg på godt over 50 år, løp som en villmann i ungdommen, omtrent til han ble 45 år. Nå: Vonde knær, hofter og annen styggedom. Jeg kunne nevne mange slike eksempler.

Moderat mosjon i fornuftige former er bra for kroppen, men det samme er et glass skikkelig rødvin i ny og ne. Stress er en av de store folkesykdommer som sliter på organismen. La oss kose oss og stresse ned, spesielt nå om sommeren. Så må vi se det positive i livet: Det er nærmest fulltidsjobb å fokusere på alt det vi kunne irritere oss over.

Jeg, 63 år gammel, har hatt stillinger på toppnivå siden 1980 og har det fremdeles. Jeg veier noen kilo for meget, ifølge de aktuelle tabeller, og det har vært situasjonen i årtier. Min lege sier at slik skal det være. Det er muligens gener. Når jeg er i landet, har jeg de siste 30 år svømt en halvtime hver dag på Rica Park Hotel i Sandefjord, som har verdens beste svømmebasseng. Jeg sier til mine kolleger på kontoret at jeg skal ut i møte cirka klokken 11.30, men de vet godt at jeg skal på min daglige svømmetur på Park – fire minutter unna kontoret. Stress gir det ikke. I dag har jeg gått tur i langsomt tempo i cirka én og en halv time fordi det ikke er svømmebasseng her i strøket rundt mitt barndomshjem i Ryfylke.

Vi må gå langsomt og tenke godt og langsomt. Min fastlege skryter over prøvene; men det er ingen garanti for et langt liv. Jeg tror dog at et lavt stressnivå hjelper veldig godt. Det er en lykke hvis vi greier å redusere stress. Ikke alle får til det. Jeg har ikke sett at en svettende bedriftsleder har egenskaper som teller mer i business enn kunnskap, humør og fokus på resultater og å utvikle medarbeidere.

Vi må ikke ta oss selv og andre så høytidelig. De fleste av oss oppfører oss som om vi skulle leve evig – men det gjør ingen med unntak av Vår Herre.

«Do business with pleasure or don’t do it», sier den legendariske skipsreder Andreas K.L. Ugland (85) fra sin utkikkspost i Grimstad. Godt sagt fra en erfaren mann som fremdeles er i full sving.

Det er meget viktig å sørge for en lett daglig dose mosjon. Så får de dumme treningsfantastene holde på for seg selv. Deres treningsaktiviteter hjelper dem lite på jobben. Der er de nødvendigvis ikke først i løypa.

La oss ha en god og stressløs sommer og unne oss noe godt å spise og drikke. Da blir livet mer meningsfullt.

Herbjørn Hansson er skipsreder

Les også:

- Hvorfor dø sunn og frisk? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv



Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb