- Jeg er en typisk lysttrener, konstaterer Fred Anders Solbakken overfor DN Aktiv.

Mens andre stresser hjem fra jobb for å rekke en treningsøkt i tidsklemma, tar 45-åringen det helt med ro og venter på å kunne hoppe på trampoline sammen med ungene.

- Fantastisk trening, og ungene blir aldri lei. Men jeg blir sliten og må jobbe for å holde følge, forteller Solbakken.

Småbarnsfaren fra Harstad går Birken kun få minutter langsommere enn eliteløperne. I år vant han klassen sin med sterke 2,43. Bestenoteringen hans er 2,36.

Koordinasjon og smidighet
- På trampolinen gjør jeg forskjellige øvelser. Det bedrer koordinasjon og balanse, og jeg blir myk og smidig. Dette er trening jeg ikke får andre steder og jeg får vært mye med ungene. Når man kommer litt opp i åra som meg tror jeg det er ekstremt viktig å trene mykheten, bli smidig og tørre å hoppe og sprette litt.

- Jeg kan heller ikke forstå alle som på død og liv må dra ut å trene rett etter jobb nesten hver dag,. Når får man vært med familien da? Og er målet å slite seg ut? Jeg tror fokuset på alle treningstrender og det å ha klokkeslett å forholde seg til hele tiden bare fører til stress og dårlig stemning. Men oppnår ikke framgang og treningen blir en plikt.

Utnytter årstidene
Solbakken har deltatt i Birkebeinerrennet åtte ganger, og har gått på under tre timer hver eneste gang. Årstidene bestemmer treningsinnholdet

- Jeg følger årstidene og har en fysisk hobby som passer hver av dem. Slik kommer jeg i form. Om våren utnytter jeg den siste snøen i fjellene og går lange turer. Pilker og koser meg.

- Om sommeren går det i toppturer. Jeg liker å fiske og prøver å være ute lenge, sier Solbakken.

- Kjører du ingen ”vanlige” treningsøkter?

- Nei, det er veldig sjelden. Jeg blir gjennomsterk av å kjøre en skikkelig langtur eller to i uka. Mer en det trenger jeg ikke. Har gått noen få turer på rulleski, men jeg trives ikke med det.

Lytter til kroppen
Fred Solbakken gikk mye på ski da han var ung, men etter junioralder ble det kun skole og jobb. Det er først de siste 10 årene han har fått ”liv i skrotten” igjen.

- Hva slags intervalltrening anbefaler du?

- Den typen der ingenting er planlagt på forhånd og man kan holde på til man blir sliten. Jeg registrerer at det er mye snakk om lengder og intensitet på dragene, men jeg synes det er best å følge kroppen og terrenget. Det bli kun intervall sent på høsten og litt inn mot de turrennene jeg går. Kan tenke meg jeg holder på pluss minus 10 minutter og kjører tre-fire drag.

Anbefaler rypejakt
- Hva er dine ”hotteste” tips til birkebeinere?

- Rypejakt! Noen turer i løpet av høsten der man er ute i 10 timer. Ellers er det å trene akkurat når man føler for det. Jeg har ikke så mange treningsturer i uka, kanskje tre i gjennomsnitt, men jeg gleder meg til hver enkelt av dem.

Les også: Birken utsolgt på 75 sekunder

Ny studie: 4 minutter hardtrening er nok

Slik får du ung kropp med styrketrening (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv