I den omfattende granskingen av Troms Kraft-skandalen konkluderte granskerne med at PWC tre ganger burde slått alarm om de fatale regnskapsfeilene i det svenske datterselskapet Kraft og kultur.

– Dersom konsernrevisors opptreden i 2003/2004, 2006 og 2009/2010 hadde medført at regnskapssvikten i Kraft og Kultur ble oppdaget på disse tidspunktene, ville tapet for Troms Kraft vært langt lavere enn det ble, heter det i det offentlige sammendraget av rapporten – som har kostet mer enn 22. juli-kommisjonens arbeid.

Troms Kraft måtte avskrive 1,816 millioner kroner som tap i sitt datterselskap, og har nå varslet søksmål mot PWC på 1,7 milliarder kroner.

BAKGRUNN: <i>Troms Kraft saksøker PWC for 1,7 mrd </i>

Med hele tiden

PricewaterhouseCooper har som konsernrevisor hele tiden vært «involvert i problematikken knyttet til opptjente, ikke fakturerte inntekter i Kraft og Kultur», heter det i rapporten.

De «opptjente ikke fakturerte inntektene» er nøkkelposten i regnskapet i Kraft og Kultur-skandalen. Det var denne fiktive posten som gjorde at det svenske datterselskapet framstod som en økonomisk suksess, mens den i virkeligheten skjulte underskudd.

Sparket kritisk revisor

Fram til 2003 var PWC også revisor i datterselskapet. Våren 2003 var PWC-revisoren urolig over faktureringen, og utarbeidet senere på året et internt notat som var sterkt kritisk til bokføringen i Kraft og Kultur. I desember ble den kritiske revisoren byttet ut av daglig leder i Kraft og kultur. Den nye revisoren hadde «ingen påvist kunnskap» om kraftsalg eller krafthandel.

Granskerne peker på at PWC som konsernrevisor ikke brakte de endrede forholdene videre til konsernledelsen, som senere har bedyret at de trodde alt var i skjønneste orden.

Overfladisk undersøkelse

I sin gjennomgang av årsregnskapet for 2005 påpekte PwC risiko ved regnskapspostene. Situasjonen ble undersøkt av konsernrevisor, regnskapssjef og økonomidirektør i Troms Kraft.

Men granskerne slår fast at «Undersøkelsen var for overfladisk til å kunne avdekke de reelle forholdene i Kraft og Kultur». Rapporten kritiserer PwC for å utydeliggjøre sitt eget mandat i denne undersøkelsen og en ny undersøkelse i 2009.

Skandalen kunne også blitt avslørt i 2010, da styreleder i Kraft og kultur ba konsernrevisoren om bistand til å undersøke regnskapsposten. Men ifølge granskingsrapporten justerte konsernrevisoren sin arbeidsbeskrivelse og den endelige rapporten «ga ikke svar på problemstillingen som var reist». (©NTB)

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.