Boligprisene falt med 1,5 prosent i desember sammenliknet med november, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Men korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,5 prosent høyere enn i november. Det vil si at den underliggende prisutviklingen i desember var positiv.

Boligprisene er nå 8,5 prosent høyere enn i desember 2010. Prisen for en gjennomsnittlig bolig omsatt ifjor var 2.788.000 kroner. Det var 250.000 kroner mer enn året før.

Prisnedgang som forventet
- Prisnedgangen i desember var som forventet og følger en normalt sesongmessig utvikling. Etter en meget sterk utvikling i begynnelsen av 2011, flatet boligprisene ut og gikk litt ned mot slutten av året. Vi forventer en positiv, men mer moderat utvikling i 2012 enn de to siste årene hvor prisene har økt med henholdsvis 8,3 prosent i 2010 og 9,0 prosent i 2011, sier nestleder Leif J. Laugen i EFF. Han tror på en moderat vekst i boligprisene på 4-6 prosent i 2012 og forventer fortsatt høy aktivitet i boligmarkedet.

- Desember ble som vanlig preget av lav omsetning, noe økende formidlingstid og få nye eiendommer lagt ut for salg. Etter meget høy aktivitet og rekordomsetning gjennom 2011, betyr det at vi går inn i 2012 med et lavt utbud av eiendommer til salgs, noe som normalt betyr en prisoppgang i starten av det nye året, sier Laugen.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra november til desember:

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i desember 2011 var 33 dager, mot 26 i november.

Formidlingstiden er definert som tiden fra siste gang en bolig ble annonsert for salg på Finn.no til den registreres som solgt.

Les også: Prisene steg i borettslag

Tabell: Sjekk boligprisene der du bor

- 12 prosent dyrere å leie bolig

- Spent på boligprisene neste år

Flere tror boligprisene skal falle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.