SEB Markets mener det er marginalt negativt for Norwegian Air Shuttle at bonusopptjening tillates på innenlandske flyruter. Det fremgår av en oppdatering fra SEB tirsdag.

Meglerhuset anslår at inntektstapet kan tilsvare 0,8 til 1,8 kroner per Norwegian-aksjen.

16. mai besluttet regjeringen å oppheve forskriften fra 2007 som forbyr bonusprogram i innenriks luftfart.

Les også: Regjeringen opphever bonusforbudet

«Regjeringen deler bekymringen Konkurransetilsynet har uttrykt for konkurransen i luftfarten, og særlig i distriktene, når bonusforbudet oppheves. Men i dag er det to store aktører i det norske markedet, og konkurransesituasjonen er mer robust enn da forskriften ble innført i 2007», heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Det vises til at Konkurransetilsynet likevel skal følge markedet nøye, og tilsynet blir bedt om å vurdere å pålegge flyselskapene opplysningsplikt knyttet til bruken av bonus programmer.

Les også: SAS: - En gledens dag for norske forbrukere

SEB Markets skriver at både SAS og Norwegian vil ha programmer for kunder som flyr ofte innenlandsk, men venter at dette vil være marginalt negativt for Norwegian. Det vises til at SAS har en større andel av forretningsmarkedet og tilbyr segmenterte medlemskap.

Hovedforskjellen mellom Norwegian og SAS er SAS' gullkort, som gir tilgang til lounger og andre prioriterte tjenester. Gitt at 33-50 prosent av SAS' norske sølvkortmedlemmer vil aktivt velge SAS for innenlandske flyvninger for å oppgradere til gullkort, så estimerer SEB at inntektstapet for Norwegian kan bli 0,8-1,9 kroner per aksje i verste fall, ifølge meglerhuset, som legger til at de fleste virksomheter vil kreve at de ansatte bestiller det billigste flyvningene.

SEB mener at effekten på virksomhetssegmentet bør bli marginalt, spesielt på lang sikt, gitt at Norwegian de neste tre årene i hovedsak vil ekspandere internasjonalt og på langdistanseruter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.